ad

Informatieve sites jeugdreuma weinig nuttig

Laatst bijgewerkt: november 2015
comp-stet-dr-170_400_06.jpg

nieuws Van de jongeren met jeugdreuma zoekt 71% op internet naar informatie over hun ziekte. Zij vinden de informatie echter niet heel nuttig. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC Utrecht gepubliceerd in Rheumatology.

Het onderzoeksteam verzamelde in de periode 2005-2008 gegevens van 142 jonge mensen (10-27 jaar) met juveniele idiopathische artritis (JIA). Via vragenlijsten vroegen de onderzoekers of patiënten online met hun ziekte bezig waren.
De meerderheid had wel eens informatie over JIA opgezocht op internet (71%). De meeste patiënten hadden één of enkele keren naar informatie gezocht (66%); slechts 6% ging regelmatig op zoek. Een kwart van de jongeren had wel eens een lotgenotenforum bezocht.

Frequente internetzoekers waren significant ouder, hoger opgeleid en vaker vrouw. Ziekteactiviteit en medicijngebruik gingen niet samen met gebruik van internetsites. De patiënten zochten vooral informatie over de invloed van jeugdreuma op het dagelijks leven. De deelnemers vonden de internetsites en het lotgenotencontact, met een mediane score van respectievelijk 2 en 1 op een schaal van 0-10, weinig nuttig.


ad


pub