ad

Wat ziet een baby als hij naar je gezicht kijkt ?

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
123-baby-ogen-bed-9-28.jpg

nieuws Wat is het gezichtsvermogen van een pasgeborene? Wat ziet hij eigenlijk als hij naar je gezicht kijkt? Tegenwoordig weet men daar al iets meer over.

Een Zweeds onderzoeksteam van de Universiteit van Uppsala onderzoekt dit fascinerende thema al sinds vele jaren. Dank zij de evolutie van de techniek en hun kennis over het gezichtsvermogen bij een kind, kunnen zij simuleren hoe een baby van twee of drie dagen oud een gezicht waarneemt bij verschillende afstanden.

Het eerste wat ze vaststellen, is dat het beeld niet helemaal duidelijk is, maar eigenlijk wist men dat al: het gezichtsvermogen verscherpt naarmate de weken en de maanden verstrijken. Maar ook de afstand speelt een belangrijke rol: op 30 cm afstand kan het kind gezichtsuitdrukkingen waarnemen, zelfs al zijn ze wazig, maar die vervagen snel naarmate die afstand groter wordt. De instinctieve houding om je gezicht dicht bij dat van de zuigeling te brengen als je ermee wilt communiceren, is dus de perfecte reflex.

Wat dit onderzoek niet vertelt, is in welke mate de pasgeborene in staat is om deze gezichtsuitdrukkingen te interpreteren. Heeft het zin dat de baby iets ziet, wat is het nut daarvan? Meteen na de geboorte wellicht niet, maar dat verandert vrij snel, dag na dag en week na week, en dat merk je wanneer de baby de glimlach van de mama beantwoordt.
ad


pub