Je oren vertellen hoe groot je risico op hart- en vaatziekten is !

Laatst bijgewerkt: november 2015
LobeOreille.jpg

nieuws Loopt er een diagonale plooi over de breedte van je oorlel, dan moet je extra alert zijn! Het kan duiden op een ontluikend cardiovasculair probleem.

Deze typische plooi staat bekend onder de naam ‘Frank’s sign’. Ze werd al eerder in verband gebracht met kransslagaderziekten en aderverkalking (een aandoening waarbij er plaque - een soort vet- en kalkkorst - in de aders wordt afgezet). Niettemin was er volgens Dr. Robert Haïat (Journal international de médecine) 'nog geen enkel onderzoek verricht rond het eventuele verband tussen de aanwezigheid van een dergelijke plooi, cardiovasculaire verwikkelingen en een herseninfarct (ischemische beroerte)', d.w.z. een beroerte waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen onderbroken wordt door een verstopte slagader.

Een Spaans onderzoeksteam (van de Universiteit van Madrid) heeft Frank’s sign onderzocht bij een duizendtal patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen wegens kransslagaderproblemen, een herseninfarct of een perifere arteriopathie (een vernauwing van een slagader die geen kransslagader is, vaak in de benen).
Wat zeggen de resultaten? Volgens het onderzoek bestaat er een ‘veelzeggend’ verband tussen de aanwezigheid van een bilaterale (aan beide oren), diagonale oorplooi en een herseninfarct of cardiovasculaire problemen.

Dat wil uiteraard niet zeggen dat je geen risico loopt wanneer je oor niet zo’n plooi heeft! Of dat je onvermijdelijk vasculaire problemen krijgt wanneer je die plooi wel hebt. Maar, zo gaat Dr. Rober Haïat verder, 'in de praktijk bewijst zo’n oorlelonderzoek zijn nut bij de klinische screening van aderverkalking'. Deze plooi zou namelijk te wijten zijn aan een chronische plaatselijke ischemie, m.a.w. een probleem van onvoldoende doorbloeding, gecombineerd met sclerose (weefselverharding) en zou op die manier representatief zijn voor wat zich elders in het organisme afspeelt.


bron: The American Journal of Cardiology (www.ajconline.org)

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram