ad

Waarom krijgen we kippenvel?

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
123-hid-koud-kippenvel-10-15.jpg

nieuws Kippenvel, ook wel horripilatie (van het latijnse horrere, schrikken) of spasmodermie (letterlijk: huidkramp) genoemd, is het fenomeen waarbij de haren op de huid recht gaan staan bij koude, angst of een heftige emotie. De medische term, cutis anserina, betekent letterlijk 'ganzenhuid'.

Kippenvel wordt veroorzaakt door kleine spiertjes aan de onderkant van de haarzakjes die samentrekken, waardoor de haren rechtop gaan staan. Dat gebeurt vooral op plaatsen met veel haar, zoals de armen, de benen en bij mannen ook de borst. Deze samentrekking wordt veroorzaakt door het autonoom zenuwstelsel en gebeurt onder invloed van het hormoon adrenaline. Daardoor ontstaat het ongewild en kan men het ook niet tegenhouden.

Kippenvel komt alleen voor bij zoogdieren met een vacht. Dat kippenvel ook bij mensen voorkomt is waarschijnlijk een evolutionair overblijfsel geërfd van onze behaarde voorouders, bij wie het een duidelijke functie had die de overlevingskansen vergrootte.

• Kippenvel kan ontstaan bij koude als een spontane reactie om warmte vast te houden: door het rechtopstaan van de haren ontstaat tussen de haren een isolerend luchtlaagje. Het is dus enigszins vergelijkbaar met rillen, waarbij spieren beginnen te trillen en warmte afgeven. Kippenvel heeft bij de weinig behaarde mens echter weinig of geen effect meer.
• Kippenvel ontstaat ook bij dreigend gevaar: het dier lijkt hierdoor groter dan het in werkelijkheid is om de vijand af te schrikken. Ook dit heeft bij de mens geen enkel betekenis meer.
• Het feit dat sommige mensen kippenvel krijgen bij hevige emoties (bijvoorbeeld bij het beluisteren van muziek, bij het zien van een prachtig landschap of kunstwerk...) zou mogelijk ook kunnen verklaard worden als een soort angstreactie wanneer we met iets ongewoons (in dit geval buitengewoon mooi) geconfronteerd worden. Een andere mogelijke verklaring is dat bepaalde muziekfragmenten in onze hersenen geïnterpreteerd worden als een equivalent van een menselijke schreeuw, wat wijst op gevaar en dus de aanmaak van adrenaline. Dat zou bijvoorbeeld ook kunnen verklaren waarom sommige mensen kippenvel krijgen wanneer er op een bord wordt gekrast.
ad


pub