Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Gin-tonic liefhebber? Het zegt misschien meer over je dan je denkt

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Wie liever bittere dranken als tonic en koffie drinkt en graag donkere chocolade eet, zou meer kans maken de eigenaar te zijn van enkele psychopathische trekjes. Tot die vreemde conclusie kwamen onderzoekers van de Oostenrijkse universiteit van Innsbruck.

Het onderzoek onder leiding van professor Christina Sagioglou legde vijfhonderd mannen en vrouwen een lijst voor met allerlei voedingswaarden die ze moesten rangschikken volgens hoe lekker ze die vonden. Vervolgens moesten de kandidaten een vragenlijst invullen over hun karaktereigenschappen. Zo werd onder andere hun neiging tot agressie gemeten met de stelling 'als ik genoeg geprovoceerd word, zou ik iemand durven slaan'. Daarna volgde een tweede test die opnieuw vijfhonderd mannen en vrouwen moesten afleggen.

Uit de resultaten bleek dat een voorkeur voor bittere smaken een 'robuuste' voorspeller is van asociale persoonlijkheidskenmerken die veelal aan psychopaten gelinkt kunnen worden zoals narcisme, sadisme en ijdelheid. 'We vonden vooral een corelatie met alledaags sadisme, waarbij mensen genieten van iemand pijn doen of pijn zien doen', verklaart professor Sagioglou. Volgens haar kan het eten of drinken van bittere smaken nog het meest vergelijken worden met een ritje op de achtbaan, waarbij je van iets geniet dat tegelijk angst inboezemt.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151011_01913336

Het Nieuwsblad


pub