Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Gooi vochtige doekjes niet zomaar in het toilet

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Vochtige doekjes die niet in het toilet gegooid mogen worden, krijgen vanaf 1 juli 2016 een pictogram die daarvoor waarschuwt. Dat meldt de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu dinsdag. Federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem voert het pictogram in omdat leidingen en pompen van waterzuiveringssystemen steeds vaker verstopt geraken door vochtige doekjes die in het toilet zijn doorgespoeld, terwijl ze hiervoor niet bedoeld zijn.

Het opruimen van deze verstoppingen en het herstellen van beschadigde pompen kost jaarlijks drie miljoen euro - een prijs die uiteindelijk doorgerekend wordt in de kost voor water voor elke gebruiker. De verstoppingen veroorzaken tegelijk lozingen in het milieu van afvalwater, met toenemende vervuiling van de waterlopen en zeeën als gevolg.

De invoering van het nieuwe pictogram moet daar komaf mee maken. “Door het pictogram kan de consument meteen weten welke doekjes hij koopt. Staat het pictogram erop? Dan moeten ze in de vuilbak gegooid worden”, luidt het. Er zijn namelijk ook vochtige doekjes op de markt die wél doorgespoeld mogen worden.

Minister Marghem nam het initiatief op vraag van de waterzuiveringsmaatschappijen van de drie gewesten en in samenspraak met de producenten. “Met dit pictogram is er geen twijfel meer mogelijk. De boodschap is simpel. Het moet de consumenten toelaten de goede reflex te hebben”, aldus Marghem.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151020_01929378


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram