Moet u bang zijn van bedwantsen?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws In de pers verschenen de voorbije weken alarmerende berichten over de toename van het aantal bedwantsen of wandluizen. Beten van een bedwants kunnen erg vervelend zijn, maar ze zijn niet gevaarlijk. In tegenstelling tot veel andere stekende insecten brengen ze geen ziekten over en ook allergische reactie zijn uiterst zeldzaam.

Wat is de bedwants?
De bedwants (Cimex lectularius) is een klein vleugelloos insect van zo’n 5 mm groot, met een breed ovalen, afgeplat lichaam. De kleur is roodbruin tot bruin. Ze lijken een beetje op een appelpitje.
Bedwantsen leven van bloed van warmbloedige dieren, waaronder ook de mens. De bedwants verlaat ’s nachts zijn schuiloord om op zoek te gaan naar voedsel. Ze kan in principe overal prikken, maar de benen lijken favoriet.
Ze prikt met zijn steeksnuit door de huid, zuigt bloed en injecteert verdovende en antistollende stoffen. Dat leidt tot wondjes en jeukbulten, zoals een muggenbeet.

Waar komt de bedwants voor?
De bedwants dankt zijn naam aan de plek in huis waar ze meestal te vinden zijn, namelijk in en rond het bed- in de zoom van matrassen, beddengoed, bedframe, bedstijlen, enz. Maar ze komen ook voor in kieren en spleten, in meubels, achter behangpapier, gebroken pleister, lichtschakelaars, onder tapijten, achter plinten enz.
De bedwants leek tot voor kort uit Europa verdwenen te zijn, maar is de laatste tijd weer helemaal terug. De meest voorkomende bron van bedwantsen is een verblijf in een hotel waar een plaag heerst. Bedwantsen of hun eitjes komen terecht in kleding of koffers en worden zo mee naar huis genomen.

Bedwantsen kunnen opduiken in elke slaapkamer. In hotels (zowel goedkope tot 5-sterrenhotels) in de grote Europese en Amerikaanse steden worden bedwantsen meer en meer een plaag. Ook couchsurfers en Airbnb’ers worden met de vinger gewezen.
De verspreiding van bedwantsen gebeurt bijna altijd door het binnenbrengen van geïnfecteerde bagage. In hotels kunnen ze van de ene kamer naar de andere verhuizen, zelfs van de ene verdieping naar de andere. Meestal gebeurt het via het linnengoed, door verhuis van meubelen of elektrische apparaten. De bedwants verhuist ook op eigen kracht naar de aangrenzende lokalen.

Als u tijdens een verblijf in een hotel tekenen van bedwantsen ontdekt, en zeker als u gebeten wordt of bloeddruppeltjes op de lakens ziet, wees dan zeer voorzichtig bij het naar huis nemen van uw persoonlijke bezittingen.
Overleg met het hotelmanagement om het risico te bepalen - het kan nodig zijn om uw kleding te wassen of een andere behandeling te geven die ervoor zorgt dat u ze bedwantsvrij mee naar huis kunt nemen.

Is de bedwants gevaarlijk?
Beten van bedwantsen kunnen hevige jeuk veroorzaken. Bedwantsbeten jeuken, omdat je lichaam reageert op het speeksel dat geïnjecteerd wordt door bedwants tijdens het bijten. Dat verschilt van persoon tot persoon: sommige mensen hebben er nauwelijks last van, andere mensen heel veel.

• De wondjes genezen over het algemeen vrij snel. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen.
• Soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabt waardoor littekens kunnen ontstaan.
• Sommige mensen kunnen ook allergisch reageren op bedwantsen. Dit gebeurt echter zelden.
• Bedwantsen kunnen virussen of bacteriën bij zich dragen. Maar uit onderzoek is nog niet gebleken dat men door een beet van een bedwants ook daadwerkelijk besmet kan raken.
• In tropische landen kunnen ze soms wel ziekten overdragen, zoals de gevreesde en zeer ernstige ziekte van Chagas of Amerikaanse Trypanosomiasis. Per land kunnen deze een verschillende naam hebben (kissing bug, vinchuca, barbeiro, chipo enzovoort). Deze wantsen leven in spleten van lemen muren, in de palmbomen, of tussen de palmbladeren die gebruikt worden in de daken, enzovoorts. Deze bedwants komt bij ons niet voor.

Hoe herkent u een beet van een bedwants?
De bedwantsenbeet is typisch een rood vlekje met centraal een klein bultje rond de steekplek. De steek-opening is nog zichtbaar. Meestal zijn er meerdere bultjes bij elkaar te vinden. Heel klassiek zijn 3 beten op een rij.

Hoe behandelen?
Het behandelen van beten van bedwantsen heeft weinig zin. De jeukende plekken verdwijnen vanzelf. Eventueel kunt u de pijnlijke plekken spoelen met warm water.
Als de letsels uitgebreid zijn en de jeuk ernstig is kan worden overwogen om een steroïdencrème te gebruiken, of eventueel een oraal antihistaminicum. Bespreek dit eerst met een arts.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram