Platvoeten: wanneer moet uw kind wel en wanneer geen steunzolen dragen?

Laatst bijgewerkt: november 2015
123-anatom-platvoet-10-15.jpg

nieuws Wanneer uw kind platvoeten heeft, zal het in de meeste gevallen geen steunzolen moeten dragen. Meestal zijn platvoeten een normaal onderdeel van de ontwikkeling en verdwijnen ze na enkele jaren spontaan, zonder enige behandeling.

Of uw kind steunzolen moet dragen is volledig afhankelijk van de leeftijd van het kind, het soort platvoeten en of die al dan niet (pijn)klachten geven.
Experimenteer zeker niet op eigen houtje met inlegzooltjes of speciale schoenen, maar raadpleeg altijd een gespecialiseerd arts.

Leeftijd
Voor de leeftijd van 4 jaar zijn steunzolen of speciale schoentjes zelden of nooit nodig. Steunzolen tijdens de eerste levensjaren vanaf stapleeftijd kunnen niet voorkomen dat platvoetjes ook na de leeftijd van 4 jaar aanwezig blijven.
Vanaf de leeftijd van 4 jaar worden platvoeten alleen behandeld met (op maat gemaakte) steunzolen als het kind klaagt over pijn of moeilijk lang kan stappen. Een steunzool geneest de platvoeten niet en kan niet verhinderen dat de platvoeten verergeren. Vroeger dacht men dat de voet beter ontwikkelde in de groei als deze goed ondersteund werd, maar deze gedachte is met goed wetenschappelijk onderzoek onzin gebleken.
Eventueel worden schoenen met een stevig hielstuk aangeraden om abnormale slijtage van de binnenkant van de schoenen te voorkomen.

Soort platvoeten
Soepele platvoeten
Soepele platvoeten zijn normaal tijdens de eerste levensjaren. Ze vormen een onderdeel van de normale ontwikkeling. Dit type van platvoeten verdwijnt meestal spontaan voor de leeftijd van 9 jaar.
Bij soepele platvoeten zijn steunzolen of andere schoenaanpassingen zelden of nooit nodig, tenzij het kind klaagt over pijn. Dan kan eventueel een (op maat gemaakte) steunzool nuttig zijn. Meestal worden die steunzolen op iets latere leeftijd weer overbodig.

Stijve platvoeten
Stijve platvoeten zijn vaak een uiting van een aangeboren afwijking.
Bij stijve platvoeten zijn steunzolen (of op maat gemaakte binnenschoentjes) alleen nodig:
- als uw kind pijn heeft
- bij voetafwijkingen
- een spierziekte
- neurologische afwijkingen.
Bij stijve platvoeten kan soms ook een operatie of een andere behandeling nodig zijn.

Syndroom van Down
Kinderen met het syndroom van Down krijgen vaak rond hun zesde of zevende jaar een aanpassing in de schoen. Dit heeft te maken met de slapte die zij in veel gewrichten en ook in de voeten hebben.

Lees ook: Hoe ziet u dat uw kind platvoeten heeft?

Lopen op blote voeten
Wanneer kinderen de eerste stapjes zetten is het dragen van schoenen niet nodig. Het is beter om geen schoenen te dragen. Het lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Laat ook kleuters zo veel mogelijk op blote voeten lopen, zeker binnenshuis. Blootsvoets lopen op ongelijke grond oefent de voetspieren.

Bronnen
https://www.uzleuven.be/orthopedie/news/15/09/02/soepele-platvoeten-geen-steunzolen-nodig
http://www.henw.org/archief/volledig/id4025-platvoeten-bij-kinderen.html
http://mijnkinderarts.nl/ziekten/botten-en-gewrichten/platvoeten/
www.kinderorthopedie.nl/content/kinderorthopedie/platvoeten.asp
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram