ad

Verhogen infecties op jonge leeftijd het risico op glutenintolerantie (coeliakie)?

Laatst bijgewerkt: februari 2016
123-coeliakie-glutenvrij-graan-170-05.jpg

nieuws De oorzaak van coeliakie is een aangeboren glutenintolerantie. Gluten zitten onder meer in tarwe, rogge, gerst en haver. Ongeveer één procent van de bevolking zou lijden aan coeliakie. Als één van de ouders coeliakie heeft, heeft elk kind een verhoogde kans van vijf tot tien procent op coeliakie. Maar er zijn ook veel coeliakiepatiënten die geen familieleden hebben met de ziekte. Bovendien krijgen niet alle mensen met een erfelijk risico op coeliakie ook effectief de ziekte.

Waarschijnlijk spelen er, naast de genetische (erfelijke) factoren ook omgevingsfactoren mee. Zo wordt al langer vermoed dat sommige (virus)infecties de aandoening kunnen uitlokken bij personen met een genetische aanleg voor coeliakie. Dat wordt nu bevestigd door een onderzoek van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid in het oktobernummer van The American Journal of Gastroenterology. Kinderen die voor de leeftijd van 18 maanden vaak een infectie hebben, hebben een licht verhoogde kans op coeliakie in vergelijking met leeftijdsgenootjes die weinig infecties doormaakten.

De studie analyseerde gegevens van ruim 70.000 kinderen geboren tussen 2000 en 2009. Daarvan kregen bijna 600 kinderen (0,8%) voor de leeftijd van 8 jaar coeliakie. Kinderen die tijdens de eerste 18 levensmaanden 10 of meer luchtweg- en/of maagdarminfecties hadden doorgemaakt, hadden 30% meer kans om coeliakie te krijgen dan kinderen die minder dan 5 infecties doormaakten.

De onderzoekers vermoeden dat infecties het immuunsysteem aantasten waardoor dit sneller reageert om gluten. Ze raden aan om kinderen die op jonge leeftijd veel infecties hebben, ook te onderzoeken op de aanwezigheid van coeliakie.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub