Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Volgens de wetenschap val je altijd op 'een type'

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Schoonheid is iets heel persoonlijks en de mate waarin we iemand aantrekkelijk vinden, komt tot stand op basis van onze ervaringen. Iedereen heeft dus een uniek type. Dat heeft een grootschalig onderzoek aan het Wellesley-college en verschenen in vakblad Current Biology wetenschappelijk onderbouwd.
Een team onderzoekers vroeg aan 35.000 proefpersonen om het voorkomen van mensen te beoordelen op een wetenschappelijke website. Daaruit blijkt dat mannen en vrouwen mensen voor een deel overeenkomen wat aantrekkelijkheid inhoudt. Zo’n vijftig procent van iemands schoonheid wordt bepaald door uiterlijke kenmerken zoals een symmetrisch gezicht.

Maar hoe wordt die andere vijftig procent dan ingevuld? Om dat te onderzoeken, analyseerden de vorsers de voorkeuren van 547 identieke tweelingen en 214 niet-identieke tweelingen. Iedereen moest tweehonderd foto’s van mensen beoordelen. De onderzoekers dachten dat de voorkeuren van niet-identieke tweelingen heel sterk zouden verschillen en die van de identieke tweelingen niet. Dat is echter niet wat ze concludeerden: ook identieke tweelingen hebben een zeer uiteenlopende smaak.

‘De studie toont aan dat zelfs identieke tweelingen - die bijna 100 procent van hun DNA delen - zich niet aangetrokken voelen tot dezelfde mensen. Dat suggereert dat niet onze genen maar eerder onze ervaringen zoals eerdere relaties en sociale omgang deze voorkeuren helpen te bepalen of we iemand aantrekkelijk vinden of niet’, legt hoofdonderzoeker Jeremy Wilmer uit. ‘Dit verklaart waarom modellen een fortuin kunnen maken dankzij hun goede looks en waarom vrienden soms eindeloos discussiëren over wie ze al dan niet aantrekkelijk vinden.’

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151002_01898585

Het Nieuwsblad


pub