Kankerverwekkende stoffen in voeding tijdens de zwangerschap mogelijke oorzaak kinderkanker

123-bbq-verbrand-vlees-09-15.jpg

nieuws Een Europees onderzoeksproject aan 26 Europese universiteiten onderzocht de relatie tussen kankerverwekkende stoffen in de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap en het risico op het ontstaan van kanker bij kinderen. Daaruit blijkt dat blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tijdens de zwangerschap het risico op kanker vergroten. Deze relatie was het duidelijkst bij leukemie en met name bij jongens. De resultaten verschenen in het BMJ.

De onderzoekers onderzochten navelstrengbloedmonsters van 1151 pasgeboren baby's op de aanwezigheid van stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn zoals dioxinen (uit bijvoorbeeld vis, vlees en eieren), dioxineachtige PCB's (uit verbrande vetten), PAK's (uit bijvoorbeeld gegrilde en gerookte vlees- en viswaren), acrylamide (bijvoorbeeld door gefrituurde aardappelen) en nitrosamines (uit bijvoorbeeld gerookt vlees en vis). Ook werd onderzocht of deze stoffen de placenta kunnen passeren. De conclusie was dat de placenta geen bescherming biedt tegen deze stoffen in voeding en dat de foetus tijdens de zwangerschap blootgesteld wordt aan deze stoffen. Deze stoffen werden dan ook daadwerkelijk in het navelstrengbloed aangetroffen.

Relatie met kanker
Veroorzaakt deze blootstelling ook kanker bij kinderen? Om deze vraag te beantwoorden werden moleculaire veranderingen die wijzen op kanker gemeten in de navelstrengbloedmonsters. De onderzoekers vonden een hogere gevoeligheid voor blootstelling voor kankerverwekkende stoffen, vooral bij jongens en met name voor leukemie. Maar of dit dan ook effectief tot kanker zal leiden, wordt door dit onderzoek niet aangetoond.

Het is onmogelijk voor zwangere vrouwen om alle kankerverwekkende stoffen weg te laten uit hun voeding, ze kunnen hoogstens bepaalde stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend zijn zoveel mogelijk proberen te vermijden. Bijvoorbeeld door zwarte randjes of zwarte korstjes die ontstaan bij de bereiding van eten te vermijden en niet te vaak gefrituurde producten te eten en vooral niet té lang te frituren. Het belangrijkste advies voor zwangere vrouwen blijft om gevarieerd te eten en niet te roken en drinken tijdens de zwangerschap. Ook voedselfabrikanten kunnen een steentje bijdragen door op de kwaliteit van hun grondstoffen te letten en bijvoorbeeld chips en friet te maken van aardappelrassen waarin van nature minder suikers voorkomen.

Anderzijds moet het effect van deze stoffen ook niet overdreven worden. Als ze al kanker veroorzaken, dan is het risico zeer klein. Kinderleukemie komt uiteindelijk heel weinig voor. Bovendien zijn er veel schadelijker producten die u tijdens een zwangerschap beter vermijdt, zoals roken en alcohol.

Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram