Meer diabetes type 2 bij gebruik van antibiotica?

Laatst bijgewerkt: september 2015
123-confirm-diab-stempel-09-15.jpg

nieuws Gebruikers van antibiotica hebben vaker diabetes type 2. Mogelijk komt dat doordat antibiotica de darmflora veranderen. Dat schrijven Deense onderzoekers in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

De studie vergeleek gegevens van ruim 170.000 diabetespatiënten met gegevens 1,3 miljoen andere Deense inwoners die geen diabetes hadden. Mensen met diabetes type 2 bleken vaker antibiotica te gebruiken dan personen zonder diabetes (0,8 tegenover 0,5 voorschriften per jaar). Personen die vijf of meer keer een antibioticakuur kregen, hadden 53% meer kans op diabetes type 2 vergeleken met mensen die slechts één keer of nooit antibiotica kregen. Het verschil in antibioticumgebruik was tot 15 jaar voor de diagnose al zichtbaar. Ook na de diagnose gebruikten patiënten met diabetes type 2 vaker antibiotica.

De onderzoekers stippen aan dat ze met hun studie niet kunnen aantonen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen antibiotica en diabetes. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat mensen met diabetes meer vatbaar zijn voor infecties en daarom meer antibiotica gebruiken, ook in de jaren voor ze effectief diabetes krijgen.

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism


Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram