ad

GSM is niet gevaarlijk

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
GSM-150.jpg

nieuws Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad geeft recent onderzoek geen nieuwe aanwijzingen dat mobiele telefoons gezondheidsschade kunnen veroorzaken. Volgens de raad zijn diverse onderzoeken waaruit blijkt dat GSM's wel schadelijk zouden zijn, niet betrouwbaar.
Door Zweedse wetenschappers is op grond van een proefdieronderzoek gesteld dat veelvuldig gebruik van mobiele telefoons door kinderen wellicht tot Alzheimerachtige verschijnselen op relatief jonge leeftijd zou kunnen leiden. Dit onderzoek kan de toets der kritiek echter niet doorstaan en de conclusies zijn derhalve voorbarig. Hetzelfde geldt voor een ander Zweeds onderzoek waaruit zou blijken dat mobiele telefoons kunnen leiden tot hersentumoren.
Enkele jaren geleden wees een Australisch onderzoek met genetisch gemodificeerde muizen op een verband tussen blootstelling aan GSM-signalen en het optreden van lymfekliertumoren. Nieuw onderzoek met een verbeterde opzet bevestigt deze resultaten niet.
Een internationale evaluatie van het onderzoek naar de risico's van het wonen nabij hoogspanningslijnen bevestigt daarentegen een (statistisch) verband tussen blootstelling aan magnetische velden en het optreden van kinderleukemie. Een sterkere uitspraak is niet mogelijk, want er zijn geen aanwijzingen voor een oorzakelijk verband.

Lees ook: Straling - De bestraalde mens
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub