ad

Vrouwelijke hersenen rusten nooit

Laatst bijgewerkt: september 2015
hersen-aktivit-170_01.jpg

nieuws Het brein van de vrouw borrelt continu. De mannen daarentegen hebben een soort ‘schakelaar’ waarmee ze hun brein af en toe eens op uit kunnen zetten om een rustpauze in te lassen. Deze uitspraak klinkt ongetwijfeld wat karikaturaal, maar ze klopt met de resultaten van een studie die werd uitgevoerd door de Universiteit van Montréal (Canada).

Dr. Adrianna Mendrek, verbonden aan de psychiatrische afdeling van het Universitaire Ziekenhuis, heeft dit eigenlijk ietwat per toeval ontdekt. Haar onderzoek was initieel gericht op storingen van het ‘defaultnetwerk’ (of terugvalnetwerk) bij schizofrene patiënten. Dit specifieke neuronencircuit wordt geactiveerd wanneer we gedachteloos zijn of suffen, m.a.w. wanneer we ‘aan niets denken’. Het ‘executieve netwerk’ daarentegen treedt in actie wanneer we een specifieke taak moeten uitoefenen.

Met behulp van de medische beeldvorming wilde Dr. Mendrek de hersenactiviteit in rusttoestand van schizofrene patiënten vergelijken met die van gezonde proefpersonen. En het is precies in die studie dat haar onderzoekingswerk een onverwachte wending heeft genomen. Zo heeft ze kunnen vaststellen dat de gezonde mannelijke proefpersonen in rusttoestand dit ‘defaultnetwerk’ veel meer activeerden dan de vrouwelijke. De verklaring ligt mogelijks bij het hormonale (testosterongehalte). Adrianna Mendrek legt het als volgt uit: “De hogere activiteit van de hersenen in rusttoestand bij vrouwen kan verklaren waarom ze goed zijn in multitasking en waarom ze introspectiever zijn.”
ad


pub