Voor jou gelezen op De Standaard

Deze uitvinding roeit muggen én hun larven uit

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Als het van enkele pientere Nederlandse onderzoekers afhangt, zijn citronellakaarsen, deet en ultrasone geluiden verleden tijd. Met hun indrukwekkende uitvinding, die maandag werd besproken in het vakblad PNAS, lokken en doden ze muggen en hun larven.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150901_01844055#t=00:50

Samen met enkele Afrikaanse universiteiten ontwikkelden Nederlandse wetenschappers van het bureau In2Care een elektrostatisch geladen coating waarmee muggen doeltreffend worden uitgeschakeld.

Hoe werkt het?
De installatie die de wetenschappers hebben gemaakt, bestaat in principe uit een soort emmer met water, waar een gaas in wordt gezet. Op dat gaas kan een elektrostatisch geladen coating worden aangebracht die muggenbestrijdingsmiddel bevat. De mug vliegt in de emmer omdat ze op zoek is naar water om haar eitjes in de leggen en landt op het gaas met bestrijdingsmiddel. Op dat moment wordt ze besmet door twee stoffen: één stof besmet de eitjes, waardoor larven in het water van de emmer sterven en er geen nieuwe muggen meer bijkomen, terwijl de tweede stof de mug zelf langzaam vergiftigt.

Langzaam, want de mug moet eerst nog enkele andere wateroppervlakken kunnen bezoeken en daar eitjes leggen. Zo besmet zo ook die plekken en kunnen zich daar ook geen larven meer vormen. Het gif dat de mug zelf doodt, zorgt er tot haar dood voor dat ze bedwelmd is en nog maar weinig zin heeft in mensenbloed.

Waar gaan wij die emmer zetten?
De emmerachtige installatie van de wetenschappers hoeft niet integraal in uw slaapkamer te staan. Het laagje elektrostatische coating kan ook worden aangebracht op gaas dat wordt gebruikt voor ventilatie van woningen en bijvoorbeeld ook op muren. Zolang de coating wordt aangebracht op schaduwrijke omgevingen waar mensen er niet zelf kunnen aanzitten, is er volgens de onderzoekers geen enkel probleem.

Ook tegen malariamuggen
Uit het onderzoek blijkt dat de insecticiden langer werkzaam blijven en ook bij resistente muggen hun effectiviteit behouden. Resistentie is een belangrijke hindernis in de strijd tegen malaria. De vinding werkt eveneens bij andere muggen, zoals bij de muggen die dengue (knokkelkoorts) overdragen, zegt projectleider Bart Knols.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150901_01844055


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram