ad

Sexting: onschuldig of niet?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-vt-gsm-sexting-lippen-09-15.jpg

nieuws Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's, filmpjes of berichten via sociale media, smartphone apps zoals WhatsApp, Ping en Tinder of sociale netwerksites zoals Facebook, YouTube, Instagram en Twitter, of via bijvoorbeeld Skype. De term is afgeleid van sex en texting.
Ondanks de negatieve sfeer rond sexting, zijn er veel mensen die aan sexting doen. En zeker niet alleen jongeren.

Sexting is populair
• Uit een Europees onderzoek over e-Safety, uitgevoerd in 2014, blijkt dat 11 procent van de 9 - tot 16-jarigen in België in 2013 seksueel getinte foto’s toegestuurd kreeg.

• Uit een peiling in Nederland van Sense in 2014 onder 1062 scholieren blijkt dat bijna 23% van de bevraagde jongeren aangeeft wel eens een naaktfoto of naaktfilmpje van zichzelf gemaakt te hebben. Van die groep verstuurt het grootste deel (84%) deze foto’s of filmpjes via Whatsapp of Snapchat. Hiervan heeft 18% daarna spijt. De bevraagde jongeren krijgen het verzoek meestal van een onbekende via internet (34%), of van de eigen partner (21%). Bijna 60% heeft wel eens een naaktfoto of filmpje ontvangen. Ongeveer een kwart vond dat vervelend of raar. Een vijfde heeft weleens een naaktfoto- of filmpje van iemand anders doorgestuurd. Hiervan heeft 14% spijt.
www.rutgers.nl/

• Volgens een Nederlands online-onderzoek uit 2015 bij ruim 1800 jongeren tussen 12 en 24 jaar heeft 23% van de ondervraagden al eens een seksueel getinte (naakt)foto verzonden via whatsapp of social media, vaak aan een bekende. Zeven op de tien scholieren (69%) kennen één of meerdere jongeren in hun omgeving waar het afgelopen jaar een naaktfoto van in omloop was. Vier op de tien (40%) heeft wel eens het verzoek gekregen een naaktfoto van zichzelf te versturen, bij de meisjes is dat zelfs de helft (48%). En 15% van de ondervraagden heeft zich voor de webcam deels naakt laten zien.
www.eenvandaag.nl/uploads/doc/Rapportage-1VJ-sexting-2015-4apr.pdf

• Uit een ander online-enquête in Nederland uit 2015 bij meer dan 6.000 bleek dat 4 op de 10 ondervraagden wel eens een naaktfoto of -filmpje van zichzelf deelt. Daarbij valt op dat dit bij jongeren (tot en met 23 jaar) minder vaak voorkomt dan bij oudere mensen. Van de Nederlandse jongeren heeft 39 procent weleens naaktfoto’s of -filmpjes van zichzelf gedeeld met anderen. Onder 24- tot 34-jarigen is dit 46 procent. Bij de 35- tot 49-jarigen heeft 40 procent heeft weleens dergelijk beeldmateriaal gedeeld.
www.quest.nl/artikel/hoe-preuts-is-nederland

• Uit een onderzoek in de Verenigde Staten uit 2015, waarbij ruim 800 heteroseksuele mannen en vrouwen van 18 t/m 82 jaar werden ondervraagd, blijkt dat 82% het afgelopen jaar wel eens aan sexting had gedaan.
www.apa.org/news/press/releases/2015/08/common-sexting.aspx

Niet altijd onschuldig
Met sexting is in principe niets mis zolang je dit doet uit vrije wil en en er geen druk op jou wordt uitgeoefend. Meestal past sexting bij het normale seksuele experimenteergedrag van jongeren binnen een relatie. Een aantal jongeren doet dit ook met volstrekte vreemden. Als zij die naaktfoto vervolgens voor zichzelf houden – en dat doen de meeste jongeren – dan is er eigenlijk niets aan de hand. Ook bij ouderen vindt het meestal plaats binnen een relatie met wederzijdse toestemming. Bijvoorbeeld omdat ze fysiek gescheiden zijn door werk of vakantie, of om de seksuele sleur te doorbreken. Zolang de beelden binnen een gelijkwaardige relatie uitgewisseld worden en daar blijven, lopen verzender en ontvanger weinig risico en kan het zelfs ervaren worden als een meerwaarde voor de relatie. Bij prille relaties zou sexting zelfs aan te raden zijn, omdat het een goede invloed heeft op de sekuele bevrediging.

Maar er zitten wel risico’s aan. Het gebeurt regelmatig dat beelden worden doorgestuurd, per ongeluk of met opzet, bijvoorbeeld om te pesten of wraak te nemen, bijvoorbeeld als de relatie is afgelopen. Die foto’s en filmpjes komen dan terecht bij vrienden van de ontvanger of ze worden op pornosites gezet. Cyberseks is niet het probleem, dat past bij de hedendaagse seksualiteit. Wél het ongewild tonen of verspreiden van beelden aan anderen.
Uit het Nederlandse onderzoek Jeugd & Cybersafety blijkt dat een derde van de jongeren die wel eens hebben gestript voor de webcam, dit achteraf vervelend vond. De meeste jongeren hadden achteraf spijt van deze acties, omdat ze vervelende reacties kregen. Sommige jongeren worden ook gechanteerd of bedreigd met beelden die van hen gemaakt zijn.

Zowel in België als in de rest van Europa, zo blijkt uit onderzoek, gaat ongeveer een kwart van alle klachten over misbruiken op het internet over sexting.
Een risico van sociale media is ook dat je in contact kan komen met mensen die verkeerde bedoelingen hebben. Dit kunnen loverboys of digitale kinderlokkers zijn en hebben het doel om misbruik van je te maken, dit heet Grooming. De groomer wil een speciale (vertrouwens)band met je opbouwen, zodat hij/zij er voor kan zorgen dat je steeds meer je grenzen verlegt. Ook kunnen ze erop aansturen dat je je uitkleedt voor de webcam of om je (in het geheim) te ontmoeten.

Meer lezen

• Child Focus 

• Sensoa 

• Rutgers: www.rutgers.nl en www.rutgers.nl/feiten-en-cijfers

Sense 

Qpido, het Seksespecifiek Expertisecentrum van Spirit

Sexting Onuitwisbaar 
ad


pub