Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Transvetten veel schadelijker dan gedacht

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Industriële transvetten, hoewel ontwikkeld als alternatief voor ongezonde dierlijke vetten in boter en room, blijken het risico op hart- en vaataandoeningen sterk te verhogen. Wie er veel eet, bijvoorbeeld door vaak industrieel gebak of kant-en-klaar-maaltijden te eten, loopt tot 30 procent meer risico op hartklachten door verstopping van de kransslagaders. Dat staat in een grote analyse in The BMJ.
De voedingsindustrie ontwikkelde ze ooit als alternatief voor de ongezonde dierlijke vetten in boter en room: transvetten. Maar juist de industriële transvetten blijken het risico op hart- en vaataandoeningen zeer sterk te verhogen.

Industrieel gebak of kant-en-klaarmaaltijden

Wie er veel van eet, bijvoorbeeld door vaak naar industrieel gebak of kant-en-klaarmaaltijden te grijpen, loopt tot 30 procent meer risico op ernstige hartklachten die te wijten zijn aan de verstopping van de kransslagaders. Het risico op overlijden stijgt zelfs met 34 procent in vergelijking met wie amper transvetten eet.

Het verband tussen hart- en vaataandoeningen en dierlijke vetten is daarentegen veel minder duidelijk. Dat is echter geen excuus om weer meer naar echte boter te grijpen, waarschuwt Guy De Backer, professor cardiologie aan het UZ Gent en medeauteur van een advies over transvetten, dat de Hoge Gezondheidsraad twee jaar geleden publiceerde.

‘De grote analyses rond vetten in voeding zijn gebaseerd op bestaande onderzoeken’, aldus De Backer. ‘In de studies werd telkens een verband gezocht tussen wat mensen eten en welke aandoeningen ze ontwikkelen. Daar wringt het schoentje. Het is bijzonder moeilijk om in kaart te brengen wat mensen werkelijk binnenkrijgen. Als je aan proefpersonen vraagt om gedurende drie weken bij te houden wat ze allemaal eten, bestaat het risico dat ze hun voedingspatroon in die periode aanpassen. Dat maakt de studies onbetrouwbaar en onderschat het schadelijk effect van de verzadigde vetten.’

Suiker geen goede vervanger

Volgens De Backer zijn er niet veel studies die wel betrouwbare inzichten over verzadigde vetten leveren. ‘Er zijn er wel een paar waarbij duidelijk werd aangetoond dat verzadigd vet de cholesterol in het bloed verhoogt, wat wederom de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Je consumeert dierlijke, verzadigde vetten dus best maar met mate. De bestaande richtlijnen rond verzadigde vetten blijven ook geldig. We eten er trouwens nog altijd te veel van.’

Dat zegt ook Christophe Matthys, voedingsdeskundige en professor aan de KU Leuven. ‘Daarbij is het opletten waardoor we ongezonde vetten vervangen. Het is bijvoorbeeld niet goed om verzadigde vetten of industriële transvetten te vervangen door suikers. Daarmee doe je meer kwaad dan goed. Het is beter om de transvetten en dierlijke vetten te vervangen door onverzadigde vetten zoals olijfolie.’

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150811_01814692

Het Nieuwsblad


pub