Smartphone kan werking pacemaker beïnvloeden

Laatst bijgewerkt: augustus 2015
123-afb-pacemaker-EKG-08-15.jpg

nieuws Mensen die een pacemaker hebben wordt aangeraden om hun smartphone niet te dichtbij te bewaren. Het signaal dat de telefoon afgeeft, kan de werking van de pacemaker namelijk beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van Duitse cardiologen dat werd voorgesteld op het CARDIOSTIM congres van de European Society of Cardiology en de European Heart Rhythm Association.

De onderzoekers onderzochten 308 personen met een pacemaker of inwendige defibrillator (ICD). Daarvan werd 0,3 procent (1 van de 308 proefpersonen) beïnvloed door signalen van Nokia Lumia en HTC One XL. De onderzoekers onderzochten de invloed door de smartphones direct op de huid te drukken en vervolgens te bellen naar de toestellen.

Pacemakers kunnen het signaal dat smartphones afgeven, aanzien voor een signaal van het hart. Dat kan er voor zorgen dat de pacemaker korte tijd stopt. Het hartritme wordt dan tijdelijk verstoord en dat kan dan weer leiden tot flauwvallen. Bij een defibrillator kan het telefoonsignaal opgepakt worden als een hartritmestoornis, waarop de ICD een pijnlijke shock uitstuurt.

De onderzoekers raden aan om de toestellen op een veilige afstand te houden: er moet minimaal 15 tot 20 centimeter zitten tussen de apparaten. Daarom is het beter om de telefoon aan het andere oor te houden en niet te bewaren in een borstzakje.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram