Tips voor wie geen fan is van wespen en bijen

123-wesp-appel-steken-09-15.jpg

nieuws Hoewel bijen heel belangrijk zijn voor ons ecosysteem, kunnen ze ook een echte stoorzender zijn. Vooral wie allergisch is aan insectenbeten blijft liever uit de buurt. Speciaal voor hen hebben we deze tips opgelijst.

1. Vermijd picknicks en barbecues. Zoetigheid, bier, charcuterie enz. trekken wespen aan. Dek ook de zoete etenswaren af en laat nooit blikjes met frisdrank openstaan. Gebruik bij voorkeur een glas, want als er een wesp in het blikje zit, kan ze in de mond of de keel steken.
2. Vermijd vuilnisbakken en afgevallen, rottend fruit, want daar zijn wespen verzot op.
3. Vermijd fysiek werk waarbij je bezweet raakt. Zweet trekt bijen en wespen aan. Probeer altijd je bovenlijf te bedekken en blijf niet met bezweet of nat lichaam rondlopen of zonnebaden.
4. Als je hagen moet scheren, in kreupelhout of aan dakgoten of op een oude zolder moet werken, controleer dan eerst of er geen wespennest in de buurt is. Vermijd de omgeving van bijenkorven en bloemperken in bloei.
5. Loop nooit blootsvoets door een grasveld. Bijen zijn verzot op de bloempjes van klaver en madeliefjes, en wespen kunnen een nest in de grond hebben. Draag handschoenen als je in de tuin werkt, en wees voorzichtig bij het plukken van fruit.
6. Draag geen felgekleurde of zwarte kleren, of kleren met grote bloemetjesmotieven. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk voor insecten.
7. Vermijd geurende parfums, deodorant, aftershave, haarlak en zonnecrème. Zij trekken bijen en wespen aan.
8. Dood geen bij of wesp in de buurt van het nest, want dat trekt soortgenoten aan. Probeer ook nooit zelf een wespennest uit te roeien, maar doe een beroep op de brandweer.
9. Vermijd bruuske bewegingen wanneer er een wesp of bij in de buurt is. Bij bedreiging scheiden bijen en wespen stoffen af die hun soortgenoten aantrekken en aanzetten tot steken. Sla zeker nooit een insect dood dat op je lichaam is gaan zitten, maar schiet het eventueel met een vinger weg.

Word je toch gestoken?
1. Probeer kalm te blijven. Het is normaal dat een lichte zwelling, roodheid en jeuk optreden.
2. Controleer of de angel nog aanwezig is. Verwijder die voorzichtig en zo snel mogelijk, best met een schrapende beweging met een kredietkaart of de vingernagel. Met een pincet loop je immers het risico de gifblaas plat te drukken, waardoor nog meer gif ingespoten wordt. Bij wespensteken blijft de angel zelden achter.
3. Spoel de steek met koud water. Als je nadien pijn hebt, kan je die verzachten door de huid te koelen met vochtige kompressen, met een coldpack of ijsblokjes (niet rechtstreeks op de huid). Krab of wrijf niet. Bij zeer heftige pijn kan je eventueel een pijnstillende crème aanbrengen.
Wanneer heb je medische hulp nodig?
Bij een steek in de mond kan je best ijs of fris water in je mond houden, maar dan moet je sowieso medische hulp inroepen. Dat is trouwens ook het geval als je meerdere keren bent gestoken. Als er symptomen (pijn, zwelling…) optreden op een andere plaats dan de steekplaats, ga je best naar de spoeddienst.

Mensen die vroeger al een ernstige, algemene reactie vertoonden, zouden van de lente tot de zomer altijd een noodpakket met adrenaline (Epipen) binnen handbereik moeten hebben, zodat ze dit onmiddellijk kunnen inspuiten als ze gestoken worden. Vraag hierover uitleg aan je arts. Een antihistaminicum (dat ook gebruikt wordt tegen hooikoorts) vertraagt de reactie, maar volstaat niet om een eventuele shock te voorkomen.

Als je geen noodpakket bij de hand hebt, moet je zo snel mogelijk naar een arts of een dienst spoedgevallen gaan van zodra er aanwijzingen zijn van een ernstige en veralgemeende reactie (anafylaxie). Symptomen treden op binnen de 20 minuten na de steek, zoals een gezwollen tong, uitgebreide huiduitslag en/of zwelling, snelle pols, ademnood enz.

Bij een bewezen allergie voor wespen of bijen kan je een hyposensibilisatiekuur volgen. Hiermee word je blijvend ongevoelig gemaakt voor het insectengif. Meer info bij de huisarts.

Lees ook: Bij, wesp, hoornaar of hommel: wat doen bij een steek?

Bronnen:
https://www.antigifcentrum.be
https://allesoverallergie.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram