Roken voor peuter even slecht als tijdens zwangerschap

Laatst bijgewerkt: juli 2015
123-tek-passief-roken-07-15.jpg

nieuws Kinderen met rokende ouders hebben op tienjarige leeftijd een grotere kans op overgewicht. Mogelijk is het negatieve effect van passief roken voor kinderen even groot als het effect van roken tijdens de zwangerschap. Dit blijkt uit een studie van de Université de Montréal in het tijdschrift Nicotine & Tobacco Research.

Volgens de studie hebben kinderen die tijdens hun peutertijd worden blootgesteld aan sigarettenrook op hun tiende een grotere buikomvang en een BMI-score van 0,48 tot 0,81 punten boven het gemiddelde. Deze cijfers zijn te vergelijken met kinderen waar de moeder tijdens de zwangerschap rookte.

De onderzoekers vermoeden dat passief roken bij kinderen endocriene onevenwichtigheden en neurologische afwijkingen veroorzaken in de ontwikkeling van de hypothalamus. Dit kan systemen beschadigen die belangrijk zijn bij de groei van kinderen. Ook heeft passief roken een negatief effect op de ontwikkeling van het immuunsysteem en op bepaalde cardiovasculaire en luchtwegprocessen.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram