VS bannen transvetzuren in voeding

123-txt-transvetzuren-07-151.jpg

nieuws De Amerikaanse regering heeft de voedingsproducenten opgedragen om hun productieprocessen aan te passen zodat er geen transvetzuren meer vrijkomen. Die vetten creëren een hoger risico op hartziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten. De voedingsindustrie krijgt drie jaar de tijd om zich aan te passen.

De beslissing is gebaseerd op een rapport van de Food and Drug Administration (FDA) waaruit blijkt "dat gehydrogeneerde olie niet algemeen als veilig kan beschouwd worden voor menselijke consumptie". Met een volledig verbod hoopt de FDA dat hart- en vaatziekten zullen afnemen en duizenden fatale hartaanvallen zullen worden vermeden.

Transvetzuren ontstaan door bewerkingprocessen van onverzadigde plantaardige oliën en vetten, namelijk de (gedeeltelijke) harding of hydrogenering van die vetten. Dit wordt toegepast om het smeltpunt van vet te verhogen en de houdbaarheid te vergroten. Zo worden gefrituurde producten (bv. chips) minder snel rans wanneer de olie gehard is. Andere belangrijke leveranciers zijn zoete en zoute koekjes, gebak, en allerlei snacks. Bakkerijproducten die worden verkocht op de Belgische markt hebben een gemiddeld transvetzuurgehalte van 6%, met evenwel ook uitschieters van bijna 20%. Vroeger kwamen ze ook veel voor in margarines en harde frituurvetten, maar daar zijn ze nu vrijwel verdwenen. In de sector van kant-en klaarmaaltijden, fast food en industrieel bereide bakkerijproducten worden ze nog steeds gebruikt.
Het is aangetoond dat transvetzuren het cholesterolgehalte in het bloed verhogen, en met name het gehalte (slechte) LDL-cholesterol, terwijl de (goede) HDL-cholesterol daalt. Transvetzuren verhogen ook de concentratie van een speciaal, op LDL-cholesterol gelijkend lipoproteine in het bloed, nl. het Lp(a), een onafhankelijke risicofactor voor coronaire aandoeningen. Verder zouden transvetzuren een ongunstige invloed hebben op de structuur en de elasticiteit van de vaatwand. Hierdoor verhogen transvetzuren de kans op hart- en vaatziekten, en mogelijk op diabetes.

Vorig jaar publiceerde de Europese Voedselautoriteit (EFSA) een rapport waaruit bleek dat de gemiddelde inname van transvetzuren in Europa gemiddeld tien keer lager ligt dan de inname van verzadigde vetzuren. In cijfers uitgedrukt betekent dat 0,5 tot 2 procent van de dagelijkse energie-inname voor transvetzuren tegenover 10,5 tot 18 procent van de dagelijkse energie-inname voor gesatureerde vetzuren. Daardoor vormen transvetzuren in Europa een minder groot gezondheidsrisico dan verzadigde vetzuren, aldus de EFSA.

Lees ook: Vermijd transvetzuren


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram