Zijn pitten van appels, peren en ander fruit giftig?

Laatst bijgewerkt: October 2017 | 4 reacties
123-fruit-pitten-07-15.jpg

tips

De pitten van appels, peren, abrikozen en ander fruit bevatten de grondstoffen voor blauwzuur (cyanide). Maar dat dodelijke gif ontstaat pas als de pitten geplet worden en met water in contact komen. Als u erop knabbelt, met andere woorden. Als u appelpitten kauwt, krijgt u dus blauwzuur binnen. De dosis cyanide in appelpitten is echter zo laag dat u zich daarover niet direct ongerust moet maken. Een kwart gram cyaankali of een ander cyanidezout is dodelijk, op pijnlijke en niet al te fraaie wijze. Maar als u cyanide binnenkrijgt in appelpit-hoeveelheden heeft uw lever ruim voldoende capaciteit om het af te breken

Terloops: de urine van rokers bevat driemaal zo veel van dat afbraakproduct als de urine van normale mensen, want sigarettenrook bevat, naast al die andere rotzooi, ook nog eens een flinke hoeveelheid cyanide.

In gebruiksaanwijzingen van Amerikaanse sapcentrifuges zult u soms kunnen lezen dat u appels, peren enzovoorts moet ontpitten vooraleer er sap van te maken, wegen het cyanide. Maar dat is niet om u tegen gezondheidsrisico’s te beschermen, maar om de firma tegen advocaten te beschermen. Dat betekent niet dat pitten helemaal ongevaarlijk zijn. Alles hangt af van de dosis.

Enkele jaren geleden waarschuwde de Nederlandse Wareninspectie nog tegen de hoge dosissen blauwzuur in bittere amandelen en sommige abrikozenpitten. Voor een volwassene kan de consumptie van ca. 30 gram abrikozenpitkernen of bittere amandelen al dodelijk zijn. Indien kinderen meerdere pitten opeten kan dit zeer ernstige gevolgen hebben.

Abrikozenpitkernen en bittere amandelen worden in de handel verkocht. Ze worden ook als smaakversterker naast de niet-giftige zoete amandelen in o.a. bitterkoekjes verwerkt. Dit gebeurt echter in kleine hoeveelheden en onder goed gecontroleerde omstandigheden waarbij het gif wordt verwijderd. De zoete amandelen die meestal worden verkocht, bevatten slechts minimale hoeveelheden blauwzuur.

bron: www.technopolis.be
verschenen op : 26/07/2015 , bijgewerkt op 31/10/2017

4 reacties

Zijn pitten van appels, peren en ander fruit giftig?

door Ruud Arends, 18 October 2016 om 23:00

Goedendag mevr/meneer, Ik heb 'n paar maanden elke week ongeveer 12peren en 6appels schoongemaakt, ongeschild gekookt ,in stukken gesneden en vermengd met muesli , yoghurt, honing en melk. zo opgegeten. 'n 5dagen geleden kreeg ik ineens gloeiende tenen.

tweede inenting van tetatnus

door anoniem, 28 July 2015 om 10:28

Onlangs kreeg ik een tetanusspuit, een tweede zou nodig zijn( niet meer gebeurd sinds mijn kinderjaren, werk inderdaad zeer regelmatig in aarde). ik heb de indruk dat die als trigger werkt bij CVS/FIB. Kan dit en raadt u mij een tweede inenting aan?

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub