Online zelfhulp bij depressie wordt nauwelijks afgemaakt

Laatst bijgewerkt: juni 2015
man-Depres-stress-comp-170_400_06.jpg

nieuws Slechts zeventien procent van de mensen die deelnemen aan online zelfhulp zonder begeleiding bij depressie maakt dit programma af. Vooral mensen die ook een angststoornis hebben of met een lage opleiding stoppen eerder. Ook mannen maken minder vaak een onlinezelfhulpprogramma af dan vrouwen. Oudere deelnemers vielen iets minder vaak uit.

Dit blijkt uit een onderzoek aan de vrije universiteit Amsterdam. De programma's waaraan de mensen deelnamen, waaronder onderzoek naar de Nederlandse online-interventie ‘Kleur je leven’ van het Trimbos-instituut, gebruikten technieken uit de cognitieve gedragstherapie. Eén programma bood oplossingsgerichte therapie en de laatste interpersoonlijke psychotherapie.

Patiënten doorlopen de programma's zelfstandig en krijgen dus geen professionele hulp. 72 procent van de deelnemers was vrouwelijk en 71 procent was hoogopgeleid. 40 procent van de deelnemers haakte af nadat nog niet eens een kwart van het programma was afgerond. 59 procent stopte voordat de helft was bereikt en 70 procent van de patiënten haakte af voordat het programma voor driekwart was afgerond. Slechts 17% maakte het programma af. Vooral patiënten met alleen lagere school hadden ten opzichte van hoog opgeleiden een verhoogde kans om uit te vallen.
pub