Invloed erfelijkheid en omgeving op ontwikkeling nagenoeg gelijk

Laatst bijgewerkt: juni 2015
123-tweeling-jongens-06-15.jpg

nieuws Al heel lang is er discussie over de vraag of erfelijkheid dan wel de omgeving een grotere rol speelt in de ontwikkeling van een kind. De grootste tweelingstudie ooit geeft eindelijk uitsluitsel. Gemiddeld is de invloed van genen en omgevingsfactoren op menselijke eigenschappen vrijwel hetzelfde. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics. De wetenschappers analyseerden de resultaten uit bijna 3.000 eerder gepubliceerde tweelingstudies, wereldwijd verschenen tussen 1958 en 2012, en met informatie van meer dan 14,5 miljoen tweelingparen.

De resultaten van de studie bieden inzicht in de relatieve bijdrage van genen en omgeving (nature en nurture) voor honderden verschillende eigenschappen. “Door het analyseren van de resultaten van alle studies die dezelfde eigenschap onderzochten, krijgen we nu veel betrouwbaardere schattingen van de bijdrage van erfelijkheid en omgeving”, aldus Posthuma.

“Wanneer we alle eigenschappen samen nemen is de gemiddelde bijdrage van erfelijkheid 49% en 51% is omgeving”. De studie geeft inzicht in de oorzaken van variatie in honderden menselijke eigenschappen. “We laten ook zien dat élke onderzochte menselijke eigenschap erfelijk is. Het kan dus nooit zo zijn dat bijvoorbeeld bepaald gedrag volledig aan omgevingsfactoren is toe te schrijven. Lange tijd is bijvoorbeeld aangenomen dat met name nurture (‘de slechte opvoeding’) een rol speelt in antisociaal gedrag. Maar ons onderzoek toont aan dat nature en nurture voor antisociaal gedrag even belangrijk zijn. Dit kan wetenschappers stimuleren biologische factoren voor dit gedrag te onderzoeken.”

De onderzoekers hebben al hun gegevens samengebracht op een online webtool, http://match.ctglab.nl/#/home, zodat iedereen deze gegevens gratis kan raadplegen. De website is vooral gericht op wetenschappers, maar ook een leek met kennis van genetica zou in deze database kunnen zoeken naar de erfelijkheid van eigenschappen.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram