Voor jou gelezen op De Standaard

Wat u dacht te weten over migraine

Laatst bijgewerkt: juni 2015
stand-vr-pil-migraine2.jpg

nieuws

Een migraineaanval kan alles bij elkaar tot zeven dagen duren. Tijdens de Week van de Migraine kunnen we zeven dagen lang meeleven met één op tien Belgen die lijdt aan migraine. Wij helpen alvast vijf mythes over migraine de wereld uit.

Het zijn toch vooral aanstellers?
Afkomstig van de Latijnse term ‘hemicrania’ betekent het ‘pijn in de helft van het hoofd’. Dat hoofdpijn - in de helft van de gevallen inderdaad aan één zijde van het hoofd - met de aandoening geassocieerd wordt, komt dus niet uit de lucht gevallen. Maar een migraineaanval is meer dan dat, ze kan ook misselijkheid en braken, pijn bij het bewegen en overgevoeligheid aan licht en geluid met zich meebrengen. Het is een weinig tastbare ziekte, moeilijk te verklaren en moeilijk te bestrijden. Daarom wordt wel vaker gedacht dat het eerder om aanstellerij dan een werkelijke aandoening gaat. Deze week bleek nog uit onderzoek dat de helft van de Belgen migraine op het werk en zelfs onder vrienden verborgen probeert te houden.

Langer dan een dag hoeft het toch niet te duren?
Het begint allemaal met een voorgevoel, in de waarschuwingsfase, die één tot twee dagen in beslag kan nemen. Hij treedt slechts bij vijftien procent van de patiënten op en aan velen gaan die eerste symptomen - rusteloosheid, vermoeidheid, irritatie of koud hebben - bovendien voorbij. Vervolgens treedt bij 33 procent de Aura-fase op, die 10 minuten tot een uur duurt. Volgend daarop is er de hoofdpijnfase, waar ongeveer iedereen door moet, al zijn er ook bepaalde patiënten die net deze fase - en dus de hoofdpijn - overslaan. In de herstelfase kan de patiënt, meestal één tot twee dagen, nog altijd niet volledig kan functioneren door vermoeidheid en concentratieproblemen. Alles bij elkaar kan een migraineaanval een volle week duren, het ‘lastigste’ gedeelte kan tot drie dagen in beslag nemen.

Een vrouwenkwaaltje
Ook vrouwelijke geslachtshormonen spelen een belangrijke rol, wat onder meer verklaart waarom drie keer zo veel vrouwen als mannen migraine hebben. Uit het bovenvermeld onderzoek blijkt dan ook dat meer mannen dan vrouwen hun migraine proberen te verbergen. 61 procent van de mannen en 41 procent van de vrouwen wil niet dat collega’s weten dat ze migrainepatiënten zijn.

Stress
Vergis je niet, migraine is geen gevolg van stress, integendeel: stress blijkt net een beschermingsmechanisme tegen migraine te zijn. Daardoor treedt migraine, niet toevallig, vaak aan het begin van het weekend of een vakantie op, na een langdurige periode van stress. Uit onderzoek is gebleken dat migraine vaak samen voorkomt met depressieve of angstklachten. Patiënten met migraine hebben twee tot zes keer zo veel kans op een depressie dan mensen zonder migraine. Omgekeerd hebben mensen met een depressie een drie vier keer hogere kans op migraine dan mensen zonder depressie. De oorzaak van migraine is tot op vandaag niet volledig vastgelegd. Mensen met migraine zijn vaak overgevoelig voor prikkels, wat tijdelijk kan zijn, of erfelijk bepaald. Iedereen kan een aanval krijgen, maar mensen die er erfelijk mee belast zijn, hebben het vaker. Goed nieuws voor wie een dagje ouder wordt: de ziekte, die begint vanaf 15 jaar, dooft vaak uit als de patiënt de 65 voorbij is.

Met een pilletje is het zo voorbij
Migraine valt moeilijk te voorkomen, noch te genezen. Eenmaal de aanval begint, is het vooral een kwestie van het uit te zieken, door veel te slapen. Er bestaan medicijnen die de symptomen - en dan vooral de hoofdpijn - onderdrukken, al is ook niet elke patiënt daarvoor te vinden. Vorige week maakte de UZ Gent wel bekend dat een behandeling in de maak is die voor het eerst op een biologische manier de ziekte kan aanpakken. De onderzoekers konden vaststellen dat het eiwit CGRP een belangrijke rol speelt in de ziekte. Voor het eerst heeft migraine dus een lichamelijke aanwijzing, wat wil zeggen dat aan de hand van dit eiwit ook een therapie kan worden gevonden. Aan de hand van antilichamen kan dit eiwit geblokkeerd worden.

Tot slot enkele tips:
1. Vermijd uitlokkende factoren, zoals stress, alcohol en onvoldoende slaap en sport voldoende
2. Houd een hoofdpijndagboek bij. Op die manier weet je wanneer de hoofdpijn voornamelijk optreedt en wat dus mogelijke triggers zijn.
3. Ga liggen in een donkere kamer
4. Leg aan anderen uit wanner je een migraineaanval hebt. Het helpt niet om ‘flink te zijn’, dan maak je het waarschijnlijk alleen maar erger.

De Week van de Migraine is een organisatie van de onderneming Novartis Consumer Health, met de steun van de apothekersverenigingen Ophaco en APB. De bedoeling is om patiënten uit hun sociale isolement halen. Via een online community wil de campagne lotgenoten verenigen en de ziekte bespreekbaar maken.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150601_01708422
verschenen op : 05/06/2015 , bijgewerkt op 03/06/2015
De Standaard


pub