Bleekmiddel leidt tot meer luchtwegklachten bij kinderen

Laatst bijgewerkt: mei 2015
Fotolia_hyg-kuis-prod-05-15.jpg

nieuws Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer bleekmiddel wordt gebruikt bij het schoonmaken van het huis, dit leidt tot meer problemen aan de luchtweg bij kinderen. Wanneer minstens één keer per week met bleekmiddel gepoetst wordt, verhoogt dit de kans op luchtweginfecties met gemiddeld 18 procent.

Gedurende het onderzoek werd het gebruik van bleekmiddel in de huizen van ruim 9000 gezinnen in Nederland, Finland en Spanje bijgehouden. Alle gezinnen hadden kinderen tussen zes en twaalf jaar oud. Er werd bijgehouden wat de effecten van het bleekmiddelgebruik waren op de luchtweggezondheid van de kinderen. De conclusie is dat het gebruik van bleekmiddel leidt tot meer luchtwegklachten bij de kinderen.
Zelfs wanneer rekening wordt gehouden met allerlei andere
factoren, zoals de aanwezigheid van schimmels in huis of het feit of één van de ouders rookt, blijkt dat het schoonmaken met bleekmiddel de gezondheid van kinderen aantast. Wanneer minstens één keer per week met bleekmiddel schoongemaakt wordt, leidt dit gemiddeld tot 18 procent meer luchtweginfecties, zoals griep, bronchitis en longontsteking. De kans dat het kind griep krijgt, is 20 procent hoger en de kans op terugkerende tonsillitis (ontstoken keelamandelen) neemt met 35 procent toe.

Volgens hoofdonderzoeker Lidia Casas van het Centrum Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven kunnen er geen aanbevelingen gedaan worden over veilig gebruik van bleekmiddel. De onderzoekers hebben namelijk niet gekeken naar de hoeveelheid bleekmiddel die gebruikt werd of naar de sterkte van het bleekmiddel.


Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram