Wat moet u doen als u vermoedt dat u malaria hebt?

Laatst bijgewerkt: April 2015
Fotolia_labo-bloedafn-malaria-04-15.jpg

tips Wanneer u in gebieden met malaria reist, moet u erop bedacht zijn dat u malaria kunt krijgen, ook als u trouw uw malariatabletten hebt ingenomen, omdat die geen 100% bescherming bieden..
Omdat malaria perfect kan worden genezen als men bij de eerste tekenen onmiddellijk kan starten met de behandeling, is het tijdig herkennen van de ziekte cruciaal.

Klachten die op malaria kunnen wijzen
Elke temperatuurstijging (vanaf 38°C in de oksel) langer dan 24 uur die zich voordoet in malariagebied (niet tijdens de eerste 7 dagen van het verblijf) tijdens of tot drie maanden na een verblijf in een streek waar malaria voorkomt, moet als malaria aanval worden beschouwd, totdat het tegendeel bewezen is. De koorts kan regelmatig of onregelmatig zijn.
Soms, maar niet altijd, kan de koorts gepaard gaan met rillingen, met hoofdpijn, nek- of rugpijn, buikpijn enzovoort. • Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.

Wat moet u doen bij verdenking van malaria?
• Indien u in malariagebied verblijft, moet u altijd de koorts meten als u zich onwel voelt. Een koortsthermometer is dan ook een onontbeerlijk onderdeel van de reisapotheek.

• Bij de minste twijfel moet u zo snel mogelijk een malariatest laten uitvoeren door de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis (een bloedafname met edta-tube, waarvan de resultaten binnen enkele uren moeten worden meegedeeld).
Er bestaan momenteel eenvoudige testkits om zelf snel malaria door Plasmodium falciparum (en in de toekomst voor alle vormen van malaria) op te sporen. Deze tests zijn moeilijk om correct te gebruiken, kunnen gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden, bij een langdurig verblijf zijn meerdere testkits nodig en ze zijn vrij duur. Het routinegebruik van deze tests wordt daarom niet aangeraden.

• Als geen arts of ziekenhuis bereikbaar is, dan moet u wanneer de 'griep' met koorts twee dagen aanhoudt, onmiddellijk zelf met een noodbehandeling starten. De zelfbehandeling mag alleen gestart worden wanneer binnen de 24 uur geen betrouwbare medische hulp voorhanden is. In een aantal gevallen wordt aangeraden om de nodige geneesmiddelen voor een dringende noodbehandeling vanuit België mee te nemen. Vraag hierover voor uw vertrek uitleg aan uw arts of aan een gespecialiseerd reisadviescentrum.

Het is raadzaam na een noodbehandeling toch een (plaatselijke) arts te raadplegen, zeker als u ook hierop niet adequaat reageert, of de koorts niet binnen 48 uur verdwijnt.
In België is een snelle diagnose altijd mogelijk en is een noodbehandeling op eigen initiatief absoluut af te raden.

Wat moet u doen na terugkeer in België?
Indien u tijdens uw reis malaria hebt gehad of dat vermoedt, of indien u in de eerste drie maanden na terugkeer griepachtige verschijnselen en/of koorts krijgt, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen.
Een eenvoudige bloedafname (EDTA-tube) en een betrouwbaar labo zijn nodig om binnen enkele uren de diagnose van malaria aan te tonen of uit te sluiten, en een adequate behandeling te starten.

Meer info:
www.itg.be
www.who.int/ithverschenen op : 26/04/2015
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt