Voor u gelezen op De Standaard

Artsen schrijven te vaak slaapmiddelen voor

Laatst bijgewerkt: April 2015
stand-dr-voorschr-stet-cons-04-15__.jpg

nieuws De overgrote meerderheid van de artsen schrijft bij een eerste consultatie slaapmiddelen voor, terwijl een grondig onderzoek en het verlenen van slaapadvies vaak uitblijven. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.

Test-Aankoop stuurde drie vrouwen tussen 52 en 62 jaar naar 100 artsen. Ze drukten uit dat ze niet ziek, depressief of angstig waren en geen medicatie namen, maar wel al drie weken slecht sliepen. Uit het onderzoek blijkt dat 68 procent van de artsen voldoende vragen stelt over onder meer slaappatroon, eet-, drink- en leefgewoonten en mogelijke oorzaken. Slechts 11 procent gaf echter een goed slaapadvies, terwijl 63 procent helemaal geen advies gaf.

‘Pas als de zoektocht naar de oorzaak en het slaapadvies ontoereikend blijken te zijn, kunnen artsen voor een beperkte periode een geneesmiddel voorschrijven’, aldus gezondheidsexperte Ann Lievens. ‘Deze geneesmiddelen hebben een hoop bijwerkingen en patiënten kunnen er tolerant aan worden.’

Wetenschappelijke richtlijnen

Maar slechts bij zes artsen kregen de patiënten geen medicatie. Achttien procent hield het bij een plantaardig middel of schreef een hormoon voor. Liefst 59 pct koos voor een slaapmiddel, 10 pct gaf meerdere voorschriften voor een slaapmiddel of combineerde zo’n voorschrift met een antidepressivum. 7 procent hield het enkel bij antidepressiva.

Test-Aankoop roept de overheid en de bevoegde instanties hun verantwoordelijkheid op te nemen. Zo moeten de artsen de wetenschappelijke richtlijnen beter naleven, moet de overheid het voorschrijfgedrag monitoren en moeten er kwaliteitsindicatoren ontwikkeld worden. Tot slot moeten de verpakkingen van geneesmiddelen beter afgestemd worden op de noden van patiënten.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150327_01601536
verschenen op : 05/04/2015
De Standaard
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt