Hoe lang kunt u paaseieren bewaren?

Laatst bijgewerkt: april 2017
123-chocolade-snoep-paasei-04-17.jpg

nieuws Paaseieren worden gemaakt van een pasta van chocolade die bij een temperatuur van 40° bewaard wordt. Om ze de gewenste vorm te geven moet de pasta afkoelen tot ongeveer 30°. Dit heet temperen en hierdoor wordt de gewenste vorm, hardheid en glans van het eindproduct bekomen. De pasta wordt daarna in een gietvorm gegoten in de vorm van een half ei. De gevulde gietvorm wordt daarna omgedraaid om het teveel aan chocoladepasta te verwijderen. De chocolade die aan de vorm blijft kleven wordt hard en zo ontstaat een holle vorm die gevuld kan worden (o.a. met praliné). Twee halve (al dan niet gevulde) eieren worden dan op elkaar gezet en zo ontstaat een paasei.

Hoe bewaar je chocolade-eieren?
• Chocolade wordt best bewaard bij constante temperatuur, ideaal tussen 15 en 18°. Chocolade die voortdurend aan temperatuurschommelingen wordt blootgesteld wordt wit. Wordt ze te koud bewaard dan kan ze gaan “zweten” als ze op kamertemperatuur wordt gebracht. Bij een te hoge temperatuur wordt de chocolade bleek en gaat smelten.
• Chocolade houdt ook niet van vochtigheid: ze wordt wit en kan geurtjes gaan opnemen. Bewaar chocolade dus best in een hermetisch gesloten doos waar geen lucht, vochtigheid of geurtjes binnen kunnen dringen. En best niet in de koelkast: het is daar niet echt droog en de chocolade kan gaan kristalliseren.
• Eieren met roomvulling worden het best wel op een koele plek bewaard. Bij te hoge temperatuur kunnen immers in de vulling schadelijke micro-organismen tot ontwikkeling komen.

Hoe lang kunt u ze bewaren?
Om ten volle te kunnen genieten van de smaak worden chocolade-eieren best binnen de acht dagen na aankoop geconsumeerd, vooral als het gaat om eieren met roomvulling. Donkere chocolade (fondant) kan langer bewaard worden dan witte, maar na anderhalf jaar wordt ze toch best alleen nog gebruikt in keukengerechten. Melkchocolade verliest zijn kwaliteiten na ongeveer zes maanden.
pub