Pillen verminderen risico op HIV-besmetting bij homo's

ledic-TRUVADA-24-15.jpg

nieuws Truvada, een cocktail van pillen die bedoeld is voor mannen die onbeschermde seks hebben, vermindert de kans op besmetting met het AIDS-virus met 86 procent.
Dat blijkt uit studies die in Frankrijk en in Groot-Brittannië werden uitgevoerd.

• De Franse/Canadese studie bekeek het effect bij vierhonderd homomannen met frequente seksuele contacten met wisselende partners, als de cocktail 24 uur voor en 24 tot 48 uur na onbeschermde seks wordt ingenomen. Na 13 maanden bleek dat in de groep die een neppil nam, 14 mensen besmet waren geraakt, in de groep met de cocktail 2. En die 2 hadden nagelaten de pillen correct in te nemen, ze hadden bijvoorbeeld seks gehad nadat ze al een week of twee-drie geen pillen hadden ingenomen.

• De Britse studie ging na wat het effect was als Truvada dagelijks wordt ingenomen. Er waren 545 deelnemers die, zoals de Franse proefpersonen tot een hoge risicogroep behoren (vaak geen condoom gebruiken en vele wisselende partners hebben). Elke dag een pil gaf een vermindering van het risico met 86 procent. In de Britse studie stelde men na een jaar 19 gevallen van besmetting vast bij deelnemers die een neppil hadden gekregen en 3 bij degenen die de cocktail dagelijks innamen.

Vorig jaar besliste de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om hiv-remmers als een mogelijke aanvulling op de preventie van hiv bij specifieke groepen, zoals koppels waarbij één persoon seropositief is of mannen die seks hebben met mannen. Pre-exposure prophylaxis (of PrEP) staat voor het dagelijks innemen van hiv-medicatie door mensen zonder hiv om zo infectie met hiv te vermijden.

Sensoa deelt de visie van de WHO dat alle beschikbare middelen optimaal moeten worden aangewend om hiv-infecties in te dijken. Daar kan PrEP een onderdeel van zijn. Dat betekent niet dat iedere homoman voortaan ook hiv-remmers moet nemen. Voor sommigen kan het wel degelijk een nuttige optie zijn. Maar er dient ook blijvend geïnvesteerd te worden in het versterken de bestaande preventie-strategieën zoals het (gratis) ter beschikking stellen van condooms en glijmiddelen. Binnenkort start ook in België een implementatiestudie met PrEP.

Lees ook: Hiv-remmers zijn mogelijke aanvulling op preventiemethoden

Lees ook: HIV: Veel of weinig virus, een groot verschil


Laatst bijgewerkt: april 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram