ad

UV-straling kan leiden tot permanente oogschade

Laatst bijgewerkt: maart 2015
Fotolia_hemel-stral-zon-blauw-02-15.jpg

nieuws Omdat op een zonnige dag in de besneeuwde bergen de straling tien keer hoger kan zijn dan bij ons, hebben wintersporters een verhoogd risico op een oogaandoening. Dat meldt het Nederlandse Oogfonds.

Een acuut gevolg van blootstelling aan teveel UV-straling is sneeuwblindheid. Dit is een vorm van hoornvliesontsteking waarbij de ogen rood worden en de oogleden opzwellen. Sneeuwblindheid is erg pijnlijk en kan de vakantie flink verpesten. De klachten verdwijnen gewoonlijk na enkele dagen en normaal gesproken leidt sneeuwblindheid niet tot permanente schade aan de ogen. Wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt, verhoogt daarmee het risico op maculadegeneratie (MD) en cataract (staar). Dit zijn twee van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen. Voor zowel volwassenen als kinderen is het belangrijk om de ogen te beschermen met een goede skibril of zonnebril met honderd procent UV-filter.

Het Oogfonds waarschuwt wintersporters voor oogschade en geeft op haar website tips voor het kopen van een goede ski- of zonnebril.
ad


pub