ad

Uitwendig draaien resulteert in forse daling aantal keizersneden

Laatst bijgewerkt: maart 2015
Fotolia_zw-buik-oz-02-15.jpg

nieuws

Het uitwendig draaien van een baby in stuitligging zorgt voor een forse daling van het aantal keizersneden. Dit blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek in Nederland onder 2318 gezonde zwangeren die een dergelijke uitwendige versie kregen. Het onderzoek verscheen in het tijdschrift BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Normaal gesproken betekent een kind in stuitligging in 80% van de gevallen een keizersnede: een operatie met meer risico’s voor moeder en kind, ook in de volgende zwangerschap. Het uitwendig draaien naar een hoofdligging kan daarom voorkomen dat - bij een gezonde zwangere - medische interventies nodig zijn zoals een keizersnede.

Dit onderzoek toont aan dat 49% van de baby’s succesvol draaien en dat het draaien amper complicaties geeft voor moeder en kind. Van deze succesvolle versies is 90% van de kinderen via een vaginale bevalling geboren. Van de versies die niet succesvol zijn verlopen, werd 77% met een keizersnede geboren. Uiteindelijk is meer dan de helft (57% ) van de 2318 vrouwen normaal bevallen.


ad


pub