ad

Kunt u uw penis breken?

Laatst bijgewerkt: maart 2015
Fotolia_anatom-mann-genit-urol-02-15.jpg

nieuws Een penisbreuk is een zeldzaam ongeluk dat meestal voorkomt bij mannen in de fleur van hun leven. Oorzaken zijn een uiterst stevige erectie tijdens de coïtus en een iets te sterke seksuele hartstocht. Bij een penisbreuk is een operatie nodig, anders dreigt de patiënt achteraf erectiestoornissen te krijgen.

Wat is een penisbreuk?
Er zit geen bot in de penis dat kan breken. Een penisbreuk is dan ook niet echt een breuk maar een scheur in een van de kamers van het mannelijke geslachtsorgaan. Eigenlijk gaat het om een scheur van de witachtige teelbalschede (tunica albuginea), het kapsel rond de zwellichamen van de penis. Dat bestaat uit stevig bindweefsel dat het bloed goed in de penis houdt en de penis voldoende stijf houdt wanneer de zwellichamen vol lopen. Als dat kapsel scheurt kunnen de zwellichamen beschadigd worden en in zeldzamere gevallen kan ook een letsel aan de urinebuis of aan sommige penisbloedvaten optreden.

Hoe ontstaat een penisbreuk?
Een penisbreuk is een incident dat typisch voorkomt bij het vrijen. In plaats van binnen te dringen in de vagina, stoot de penis tegen het schaambeen of de bilnaad van de partner en plooit hij in tweeën. Dat zorgt voor hevige pijn en er vormt zich een blauwe plek op het penisoppervlak. Op het ogenblik van de breuk is meestal een duidelijk krakend of scheurend geluid hoorbaar.

Risico's voor een penisbreuk
• Uit onderzoek blijkt dat een penisbreuk meer voorkomt bij mannen die vreemdgaan. Uit onderzoek in de Verenigde Staten bleek bijvoorbeeld dat vijftig procent van de mannen die de uroloog raadpleegden voor een penisbreuk, de penisbreuk te hebben opgelopen tijdens een buitenechtelijke vrijpartij.
• Penisbreuken zouden ook meer voorkomen bij seks op ongewone plaatsen zoals de badkamer, werkplek of auto.
• Zowat de helft van de penisbreuken zou optreden wanneer de vrouw bovenop de man zit. Het tweede meest gevaarlijke standje is de zogenaamde 'doggy style', waarbij de vrouw op de knieën zit en de man langs achter penetreert. Het derde gevaarlijke standje is de missionarispositie. Dat blijkt uit recent onderzoek in Brazilië gepubliceerd in het tijdschrift Advances in Urology.

Mogelijke gevolgen van een penisbreuk
Als u denkt een penisbreuk te hebben opgelopen, moet u meteen een arts raadplegen. De gevolgen kunnen namelijk ernstig zijn: extreme kromming, pijn bij het plassen en erectiestoornissen.

Hoe wordt een penisbreuk behandeld?
De kapselscheur moet meestal gehecht worden. Tijdens de eerste twee weken moet u geneesmiddelen nemen die de erectie verhinderen. Na een dergelijke ingreep geneest een penisbreuk in de overgrote meerderheid van de gevallen zonder blijvend letsel. Zonder operatie zouden er in meer dan de helft van de gevallen blijvende erectiestoornissen optreden.

Bronnen:
www.urologyhealth.org/urology/index.cfm?article=12&display=1
www.mayoclinic.org/healthy-living/sexual-health/expert-answers/penis-fracture/faq-20058154
www.cornellurology.com/clinical-conditions/sexual-medicine-program/penile-fracture/
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad


pub