Pastinaaksoep met marjolein

Laatst bijgewerkt: maart 2016
123-groente-panais-pastinaak-170-12.jpg

recepten Was pastinaak tot voor enkele jaren alleen te vinden in natuurvoedingswinkels, dan is hij tegenwoordig opnieuw vrij courant te vinden in de gewone groentenwinkel.
Hij is ook gemakkelijk zelf te kweken, mits u op tijd begint.

Pastinaken hebben een lang groeiseizoen, dus zaai op tijd, in maart. Er kunnen vijf weken voorbij gaan voordat de eerste zaailingen verschijnen, dus oefen geduld. Trek in rul geharkte grond een ondiep geultje met de hoek van de hark en zaai op een windstille dag, want pastinakenzaad waait snel weg. Het zaaien is precisiewerk want de bedoeling is om telkens drie of vier zaden bij elkaar te laten vallen, met een afstand van tien centimeter tussen de zaaiplaatsen. Zaai tussen de pastinakenzaden radijs en hark het zaaigeultje weer dicht.

Radijs kiemt razendsnel en geeft aan waar de pastinaken te verwachten zijn. Tegen de tijd dat de radijs kan worden geoogst, staan de pastinaken net boven de grond.

Vanaf half september kunnen de eerste wortels geoogst worden. Maar pas in november en december hebben ze hun maximale gewicht bereikt. Omdat pastinaken goed bestand zijn tegen vorst, kunnen ze in de tuin overwinteren. U kunt de wortels tot in maart oogsten.

Recept Pastinaaksoep met marjolein

Ingrediënten voor 6
55g boter
140g aardappelen, geschild en in schijfjes gesneden
110g ui, fijngesnippers
340g pastinaak, geschild en in schijfjes gesneden
1l kippenbouillon
2 eetlepels marjolein
150ml (volle) melk
peper en zout

Smelt de boter in een kookpan met dikke bodem. Wanneer ze begint te schuimen, voeg dan de aardappelschijfjes, gehakte ui en pastinaakschijfjes toe.
Roer tot alles begint te kleuren. Kruid met peper en zout.

Dek af en laat op zacht vuur gedurende 10 minuten sudderen. Giet er de hete bouillon over, en de helft van de marjolein.
Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de groenten zacht zijn. Kook zeker niet te lang, dan gaat veel van de smaak verloren.
Voeg de rest van de marjolein toe.

Steek de soep door, roer er de melk door en dien warm op, eventueel met in olie gebakken broodcroûtons.



verschenen op : 21/03/2016


pub