ERCP (galblaasonderzoek)

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 11 reacties

dossier Klachten rond de galwegen en/of de alvleesklier kunnen voor een arts reden zijn tot het uitvoeren van een ERCP. Deze afkorting staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie. Dit is een onderzoeksmethode die de arts inzicht verschaft in de situatie rond de gal- en de alvleesklierwegen. Een ERCP wordt vaak uitgevoerd wanneer de arts vermoedt dat er galstenen aanwezig zijn of wanneer er sprake is van geelzucht. Ook het vermoeden van een ontsteking in de alvleesklier of een vernauwing in de galwegen kan reden zijn tot het uitvoeren van een ERCP.

zie ook artikel : Pancreatitis

Hoe verloopt dit onderzoek?

oz-ercp-200.jpg
Tijdens een ERCP ligt de patiënt op zijn buik of linkerzij op de onderzoeksbank. De arts brengt een flexibele slang via de keel van de patiënt in het lichaam. Deze slang is ongeveer een centimeter dik en wordt endoscoop genoemd. De endoscoop is soepel en bestuurbaar. Om de slang te beschermen plaatst een verpleegkundige een ring tussen de kaken van de patiënt. Door deze ring gaat de endoscoop de keel in. Er is nog genoeg ruimte in de keel om te ademen. Doordat de patiënt de flexibele slang als het ware inslikt, komt deze gemakkelijk in de slokdarm terecht. Vanaf dit punt bestuurt de arts de endoscoop verder tot in de twaalfvingerige darm. Hier bevinden zich de uitgangen van de galwegen en de alvleesklier. Over het algemeen is het opvoeren van de slang een eenvoudige handeling. Door de endoscoop kan de arts een katheter opvoeren die via de kop naar buiten komt. Hiermee kan de arts contrastvloeistof in de galwegen brengen. Deze vloeistof zorgt voor contrast, dat nodig is om duidelijke foto's te maken. Vervolgens maakt de arts foto's van de galwegen en de alvleesklier. Hiermee kunnen afwijkingen vastgesteld worden. Een ERCP duurt doorgaans een 30 tot 45 minuten. Soms kan het onderzoek uitlopen tot meer dan een uur.

externe link : Afbeelding ERCP en verwijdering galstenen

Direct behandelen

Het kan zijn dat de arts besluit direct een behandeling uit te voeren. Wanneer hij bijvoorbeeld galstenen signaleert, kan hij deze met een speciaal grijpertje of met een ballon verwijderen. Deze instrumenten worden door de endoscoop opgevoerd en bieden de arts de mogelijkheid tot handelen. Zo kan de arts bijvoorbeeld ook buisjes plaatsen bij vernauwingen in de galwegen. Hierdoor kan gal weer afvloeien en verdwijnt geelzucht. De buisjes helpen eveneens bij patiënten die last van galstenen hebben. Door buisjes in de galwegen te plaatsen, kunnen stenen de galwegen niet meer blokkeren. Soms is het nodig dat de arts de uitgang van de galwegen iets insnijdt. Dit insnijden gebeurt met een elektrisch mesje. Vaak gaat het daarbij om de uitgang van de galweg die uitkomt in de darm die kringspier of papil van Vater wordt genoemd. Wanneer de arts op iets afwijkends stuit, kan hij een stukje weefsel hiervan wegnemen.

zie ook artikel : Galblaasoperatie (cholecystectomie)

Voorbereiding

galsteen-bij-Ercp.jpg
Nadat de patiënt zich op de afgesproken tijd bij de endoscopieafdeling meldt, krijgt hij in de onderzoekskamer een drankje te drinken dat eventuele schuimvorming in de maag tijdens het onderzoek helpt te voorkomen. Losse gebitsdelen moet de patiënt uitdoen. Wanneer iemand last heeft van een kokhalsreflex, kan met een spray (xylocaine) de keel verdoofd worden. Hierdoor wordt deze reflex zoveel mogelijk tegengegaan. De patiënt krijgt tevens een kalmeringsmiddel toegediend. Hiervoor wordt een infuusnaaldje in de arm van de patiënt gebracht. Door middel van knijper op de vinger of het oor van de patiënt controleert de arts gedurende het hele onderzoek de hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed. Na afloop van het onderzoek moet de patiënt nog 1 á 2 uur uitslapen. Op de dag van het onderzoek is deelname aan het verkeer uit den boze. Het is daarom raadzaam iemand ter begeleiding mee te nemen.

Medicatie

Omdat bij een ERCP de galweguitgang opengesneden kan worden, is het belangrijk dat de bloedstolling in orde is. Wanneer een patiënt medicijnen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden, moet hij dit ruim van tevoren melden bij de behandelend arts. Geneesmiddelen die invloed op de bloedstolling hebben, zijn onder andere Sintrommitis®, Marcoumar® en Ascal®.

Mogelijke risico's en complicaties

Hoewel een ERCP doorgaans een veilig onderzoek is, kunnen er complicaties optreden. Van de onderzoeken naar maag-darm-leverziekten is de ERCP degene waaraan het meeste risico's zijn verbonden. Meestal hebben complicaties te maken met onderliggende ziekten. Het gaat dan met name om infecties van de galwegen. Wanneer er nog voedsel in de maag van de patiënt aanwezig is, kan de patiënt zich hier tijdens de echo-endoscopie in verslikken. Bijvoorbeeld doordat hij het voedsel opboert. Als het voedsel in de luchtpijp komt, kan er een luchtweginfectie of een longontsteking optreden. Dit komt vaker voor als de patiënt keelverdoving of een kalmeringsmiddel toegediend krijgt. Zeer zelden ontstaat er een scheurtje in slokdarm of maag. Door het inspuiten van contrastmiddel kan er een infectie in galwegen of alvleesklier ontstaan. Het insnijden van de galwegen kan een bloeding veroorzaken. In de meeste gevallen stopt deze bloeding spontaan. Zelden is daarvoor een operatie noodzakelijk. Ook kan in zeldzame gevallen een ontsteking van de alvleesklier ontstaan (pancreatitis). Voor deze aandoening is dan altijd opname noodzakelijk. Dit is de ernstigste complicatie die gelukkig in minder dan 5% optreedt en zeer zelden fataal kan zijn.

zie ook artikel : Pancreatitis

Uitslag en nazorg

Afhankelijk van het wel of niet uitvoeren van een ingreep tijdens de ERCP, zal de patiënt een nacht in het ziekenhuis moeten blijven. Wanneer er alleen fotos zijn genomen, mag de patiënt over het algemeen dezelfde dag nog naar huis. De eerste twee tot drie uur na het onderzoek mag in ieder geval niet gegeten of gedronken worden. Soms vindt de eerste uren na het onderzoek eveneens controle van de bloeddruk en de polsslag plaats. Er kan na afloop van het onderzoek sprake zijn van keelpijn. Deze pijn houdt vaak enkele dagen aan. Wanneer na het onderzoek klachten optreden van met name buikpijn en koorts, moet contact opgenomen worden met de arts die het onderzoek heeft verricht.

bron: Mdl.nl


verschenen op : 20/11/2003 , bijgewerkt op 01/11/2015

11 reacties

ERCP (galblaasonderzoek)

door Yvan De Grave, 17 November 2012 om 22:46

Schitterend artikel, eenvoudig en zéér volledig. Geen woord teveel of te weinig.

Galstenen en pancreatitis

door nelly, 22 November 2008 om 10:06

in 1967 heb ik 3 jaar gedokterd en dan eindelijk waren het galstenen.In2003 kreeg hevige maag en rugpijn de huisarts van wacht zonder onderzoek zegde een zenuw gekneld in de rug.2PILLETJES voor de pijn en weg was hij,dit was om 12 UUR snachts,om 3UUR SMORGENS heb ik de dokter terug gebeld omdat ik erg ziek was zin antwoord was ik kan u niets meer geven en ik ko niet.Ik ben alleenstaande en om 8 uur smorgens ben ik naar mijn huisarts gegaan deze maakte een brief,en ik ben dan naar spoed gegaan in Maaseik .Ik heb dan nog moeten wachten tot de interist terug was van consultatie in Maasmechelen ,en alsnel werd duidelijk dat het ernstig was Alles is goed afgelopen, maar ik dacht toch dat het gedaan was met mij. groetjes nelly

kopen

door anoniem, 7 June 2005 om 13:50

Waar kan ik dit krijgen, deze Haarlemse bolletjes. Ik wil dit graag proberen. Met vr groet.

galgruis

door joyce gebhard, 4 May 2005 om 13:29

Het middel Cystone van Holisan Health Products zou kunnen helpen. Vergemakkelijkt de uitscheiding van gruis en steentjes van met name nier, maar uit ervaring ook van galblaas. Als Mesoloog zou ik liever adviseren om dit uit te laten testen, omdat je de oorzaak van de gruisvorming dient te weten. Onderliggend zou een functiestoornis van de lever kunnen zitten, die dan ook behandelt dient te worden! www.mesologie.nl

galstenen bij kind van 13 jaar

door Hillie, 2 February 2005 om 20:45

Al in 2001 is er bij mijn dochter galsten geconstateerd, de kinderarts heeft het dossier laten liggen en niets mee gedaan. Voor 4 weken geleden is bij mijn dochter minstends 4 galstenen gevonden het dossier zou nu bij de chirurg liggen. 31 -1-05 gebeld of er niet wat aan gedaan kon worden omdat mijn dochter pijn heeft en koorts wat schets mijn verbazing dat de papieren al voor de 2e x niet op het bureau beland bij de desbetreffende arts. Op 2-2-05 word er vaart erachter gezet voor een operatie. Wie heeft ook ervaring met jonge kinderen waar de galstenen zijn verwijderd.

bekijk alle 11 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub