Een maand geen alcohol drinken, hoe moeilijk is dat?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Veel goede voornemens vielen al in duigen, maar deze maand is er een herkansing. Op Aswoensdag 18 februari – pal na carnaval –lanceren het Nederlandse Trimbos-instituut en het Lectoraat verslavingspreventie Windesheim een campagne via de site www.ikpas.nl om mensen, individueel of in groep, ertoe aan te zetten om gedurende 40 dagen geen alcohol te drinken. Wie dertig ‘droge’ dagen wel genoeg vindt, kan ook op 2 maart beginnen. De oproep is gericht aan iedereen die (steeds) vaker alcohol drinkt zonder daar bewust over na te denken.

Het is een actie die u zelf kunt opzetten met uw collega’s, vriendengroep, uw gezin of studiegenoten. Deel gedurende de periode uw ervaringen met elkaar en ontdek wat de rol van alcohol in uw leven is.

De website bevat tips en handvatten voor deelnemers. Ook worden er in regelmatig nieuwe filmpjes geplaatst van kokoloog Pierre Wind die lekkere alcoholvrije cocktails maakt.
Alhoewel de campagne gericht is op Nederland, met diverse initiatieven in tal van steden en gemeenten, is het misschien een goede aanleiding om ook te starten met zo'n alcoholvrije maand.

Heel wat voordelen
Een maand zonder alcohol is vaak moeilijker dan mensen denken. Zeker als het ongezellig wordt gevonden wanneer u niet meedrinkt, en u dat zelf eigenlijk ook vindt. Uit onderzoek blijkt echter dat zo'n alcoholvrije maand heel wat voordelen heeft. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat men zich fitter en alerter voelt en beter slaapt. Tijdelijke onthouding is ook goed voor uw cholesterolniveau en lever, en het helpt om gewicht te verliezen. Bovendien blijkt dat mensen na zo'n alcoholvrije maand, gedurende lange tijd veel bewuster omgaan met alcohol.


pub