Leeftijd waarop maandstonden beginnen voorspelt risico hart- en vaatziekten

123-jong-meisje-spelen-fitn-oef-170-01.jpg

nieuws Vrouwen die hun maandstonden krijgen voor de leeftijd van 10 jaar of pas na de leeftijd van 17 jaar hebben op latere leeftijd een verhoogde kans op een hartziekte, een beroerte (CVA) en een verhoogde bloeddruk in vergelijking met vrouwen die tussen 10 en 17 jaar beginnen te menstrueren. Dat blijkt uit een Britse studie in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation.

De studie is gebaseerd op gegevens van meer dan één miljoen Britse vrouwen tussen 50 en 64 jaar die gedurende tien jaar werden opgevolgd. In die periode werden 250.000 opgenomen in een ziekenhuis of overleden ten gevolge van complicaties van verhoogde bloeddruk, 73.000 kregen een hartziekte en 25.000 een beroerte (CVA). Vrouwen die hun eerste maandstonden kregen op de leeftijd van 13 jaar (ong. 25% van de vrouwen) hadden de kleinste kans op een hart- of vaataandoening. Vrouwen die hun maandstonden kregen op de leeftijd van 10 jaar of vroeger, hadden 27% meer kans op een hart- of vaatziekte, net als vrouwen die hun maandstonden op de leeftijd van 17 jaar of ouder kregen.

Het is niet duidelijk wat de reden is van dit verband tussen de leeftijd van de eerste maandstonden en hart- en vaatziekten. Mogelijk spelen andere factoren op latere leeftijd een rol die op een of andere manier met het tijdstip van de maandstonden hebben te maken.

Laatst bijgewerkt: januari 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram