ad

Verband tussen slechte zaadkwaliteit en andere gezondheidsproblemen

Laatst bijgewerkt: januari 2015
123-zaadc-spermac-vruchtb-170-01.jpg

nieuws Mannen met vruchtbaarheidsproblemen omwille van een slechte zaadkwaliteit, hebben een grote kans om ook andere gezondheidsproblemen te hebben, zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dat schrijven wetenschappers van de Amerikaanse Stanford University in het vaktijdschrift Fertility and Sterility .

De onderzoekers analyseerden het zaad van ruim 9.000 mannen met vruchtbaarheidsproblemen. De gemiddelde leeftijd van de mannen was 38 jaar. Bijna de helft (44%) van de mannen met een slechte zaadkwaliteit (te weinig zaadcellen, misvormde zaadcellen, te weinig beweeglijke zaadcellen enzovoorts) hadden ook andere gezondheidsproblemen, vooral verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Hoe slechter de zaadkwaliteit, hoe groter ook de kans op huidaandoeningen, urinewegproblemen en problemen met hormoonproducerende organen zoals de bijnieren, geslachtsorganen en alvleesklier (endocriene stoornissen).

De onderzoekers vermoeden dat genetische afwijkingen die aan de basis liggen van de slechte zaadkwaliteit, mogelijk ook een rol spelen bij andere lichaamsprocessen. Een andere mogelijkheid is dat de zaadkwaliteit negatief beïnvloed wordt door bepaalde aandoeningen, of dat de behandeling van die aandoeningen een negatief effect heeft op de zaadkwaliteit. Ze pleiten ervoor dat mannen met vruchtbaarheidsproblemen ook onderzocht worden op andere medische problemen.


ad


pub