ad

Tekstberichten helpen om medicijnen in te nemen

Laatst bijgewerkt: januari 2015
123-tel-gsm-sms-170-01.jpg

nieuws Ongeveer een derde van alle patiënten vergeet wel eens om zijn/haar medicijnen in te nemen of stopt voortijdig met de inname van voorgeschreven geneesmiddelen. Dat kan ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld bij mensen die een zogenaamde bloedverdunner of een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk moeten nemen. Of het kan resistentie tegen antibiotica in de hand werken.

Volgens een studie in Engeland in het vaktijdschrift PLOS ONE kan het versturen van tekstberichten helpen om mensen eraan te herinneren om hun medicijnen te nemen. Bij één patiënt op zes patiënten had die een gunstig effect. Bij de studie waren ruim 300 patiënten betrokken die een cholesterolverlagend geneesmiddel en/of een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk moesten nemen. Eén groep kreeg geen tekstberichten, een tweede groep kreeg dagelijks gedurende twee weken een tekstbericht, nadien om de twee dagen gedurende twee weken en tenslotte wekelijks gedurende zes weken. Patiënten die hun geneesmiddelen niet (meer) namen of die niet reageerden op het tekstbericht werden opgebeld.
In de groep zonder tekstberichten stopte 25% van de patiënten met hun medicatie of nam minder dan de voorgeschreven dosis, tegenover slechts 9% in de groep met tekstberichten.
ad


pub