ad

Migraine tijdens menstruatie kwestie van hormonen

Laatst bijgewerkt: januari 2015
123-vr-hoofdp-psych-stress-migr-170-01.jpg

nieuws Vrouwen die lijden aan migraine tijdens hun menstruatie hebben een ander hormonaal patroon tijdens de cyclus. Dat hebben wetenschappers van het de universitaire medische centra van Rotterdam en Leiden ontdekt. Ook de activiteit van een van de hersenzenuwen is anders dan bij vrouwen zonder migraine. De onderzoekers publiceren hun resultaten vandaag in het vakblad Neurology.

Migraine komt bij vrouwen twee tot drie keer vaker voor dan bij mannen. 10% van de vrouwen heeft last van migraine tijdens de menstruatieperiode. Een adequate behandeling met hormonen is er vooralsnog niet, zeggen de onderzoekers. Vrouwen wordt vaak aangeraden de pil 'door te slikken' of een oestrogeenpleister te nemen. Die behandelingen werken evenwel meestal niet.

De onderzoekers constateerden dat bij gezonde vrouwen de activiteit van een specifieke hersenzenuw verandert gedurende de menstruatiecyclus. De hoogste activiteit werd waargenomen rond het begin van de menstruatie. Bij vrouwen met menstruele migraine bleek deze cyclusafhankelijke verandering niet aanwezig, zij reageerden gedurende de cyclus steeds hetzelfde.
Daarnaast bleek bij vrouwen met menstruatiegerelateerde migraine de piek in hormoonspiegels in het bloed iets af te wijken. De vrouwen met menstruatiegerelateerde migraine zitten hormonaal dus wellicht iets anders in elkaar dan vrouwen zonder migraine, en lijken ook anders op hormoonveranderingen te reageren.

Hoewel de studie niet direct een betere behandeling van patiënten met deze migraine oplevert, biedt ze wel meer inzicht in de aandoening. Dit kan in de toekomst uitmonden in betere behandelingsmethoden.
ad


pub