Jaarlijks tienduizend overlijdens door verkeerslawaai

Laatst bijgewerkt: January 2015 | 3 reacties
123-vliegtuig-lawaai-leefm-huis-170-01.jpg

nieuws De blootstelling aan omgevingslawaai in Europa leidde in 2011 tot ongeveer 900 duizend gevallen van verhoogde bloeddruk en 40 duizend ziekenhuisopnames per jaar door hart- en vaatziekten en beroertes; het aantal vroegtijdige sterfgevallen door deze ziekten als gevolg van de blootstelling is naar schatting circa tienduizend per jaar.

Dat blijkt uit een Europees onderzoek door het nederlandse Rijksinstituut voor Milieu en Gezondheid (RIVM) in opdracht van de Europese Commissie. Het merendeel van de geluidsoverlast en 90 procent van de ziektelast door geluid is toe te schrijven aan wegverkeerslawaai. Minimaal 20 miljoen volwassenen in Europa zijn gehinderd door verkeerslawaai in steden, van snelwegen, vliegvelden of spoorwegen. Nachtelijk geluid kan de slaap verstoren, bijvoorbeeld doordat mensen niet kunnen inslapen of tussentijds wakker worden. Naar schatting hebben ongeveer 8 miljoen mensen hier last van en bijna 4 miljoen van hen ervaart dit als ernstig.

Meer dan 9 miljoen mensen zijn ernstig gehinderd. Zij hebben last van gevoelens van irritatie, boosheid en onbehagen. Daarnaast draagt omgevingslawaai bij aan hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroerte en vroegtijdig overlijden. Naar verwachting zijn de cijfers een onderschatting, omdat niet alle EU landen de nodigde gegevens hebben aangeleverd en de landen rapporteren alleen het aantal mensen dat woont bij hoge geluidniveaus (meer dan 55 decibel voor het etmaal of 50 decibel voor de nacht). Onder deze geluidniveaus is er ook een risico op effecten, maar de blootstelling van deze groep mensen is niet bekend, zodat de omvang van de effecten niet kan worden vastgesteld.

3 reacties

Jaarlijks tienduizend overlijdens door verkeerslawaai

door anoniem, 16 February 2015 om 13:12

Wilt u nu zeggen dat we ongehinderd, straffeloos lawaai mogen maken? U stelt het voor alsof verhuizen de simpelste zaak ter wereld zou zijn. Dit is onzin. Velen hebben last van o.a.het helse lawaai dat motoren maken. Wat wordt er gedaan tegen dit asociaal gedrag? Niets.

Jaarlijks tienduizend overlijdens door verkeerslawaai

door Tony Lesage, 16 February 2015 om 11:40

Hoe meer aandacht er aan gegeven wordt, hoe meer 't gaat storen. Probleem is in de 1e plaats het gevolg van overbevolking. Door er minder aandacht aan te besteden, zal men er na een tijd 's nachts ook niet van wakker worden. Anders verhuizen.

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub