Hoe lang zijn doktersbriefjes geldig?

123-dr-voorschr-medic-170-01.jpg

nieuws Doktersbriefjes en andere getuigschriften voor verstrekte hulp komen gedurende twee jaar in aanmerking voor terugbetaling.
Concreet moet u ze aan het ziekenfonds bezorgen binnen de twee jaar na het einde van de maand waarin de zorg werd verleend. Nadien zijn ze verjaard en kunnen ze niet meer worden terugbetaald.

Afwijkingen zijn enkel mogelijk:
• bij overmacht en mits de goedkeuring door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (bv. bij langdurige hospitalisatie in coma);

• indien de verjaringstermijn bij aangetekend schrijven werd tegengehouden of gestuit (bv. naar aanleiding van een inbeslagname van de getuigschriften voor gerechtelijk onderzoek).

Getuigschrift kwijt?
Als de getuigschriften onderweg verloren zijn geraakt, hoeft u zich geen zorgen te maken: u moet dan aan je zorgverstrekker vragen om een duplicaat van het origineel te schrijven.

Dit mag geen problemen opleveren, aangezien het om een dubbel gaat, en uw arts daarop niet extra wordt belast. Op het getuigschrift moet hij/zij wel duidelijk vermelden dat het om een duplicaat gaat.
Nadien bezorgt u dit attest aan uw ziekenfonds, waar u een verklaring omtrent het gebruik van dit duplicaat moet ondertekenen.

Is het getuigschrift niet correct of volledig ingevuld of bevat het doorhalingen? Het ziekenfonds stuurt u het getuigschrift terug met een correctiedocument, dat u moet laten invullen door de verstrekker. Pas dan mag het ziekenfonds terugbetalen.


Laatst bijgewerkt: januari 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram