Vaatdoek ligt gemiddeld twee weken op aanrecht

vaatdoek.jpg

nieuws Veel Nederlanders laten hun vieze vaatdoeken gemiddeld twee weken op hun aanrecht laten liggen. Dit blijkt uit onderzoek van ir. Kusumaningrum van Wageningen Universiteit. Via de vaatdoek kunnen bacteriën in het eten terechtkomen en zo voedselinfecties veroorzaken. Het Voedingscentrum adviseert daarom voor vuile klussen keukenpapier te gebruiken en elke dag een schone vaatdoek te pakken.

Het vaatdoekje wordt in het huishouden voor allerlei klusjes gebruikt. Hierdoor raakt het behoorlijk besmet met bacteriën, die zich in het vochtige doekje makkelijk kunnen vermenigvuldigen. De vieze vaatdoekjes verspreiden de bacteriën over het aanrecht en zo kunnen de bacteriën vervolgens in het eten terecht komen en een voedselinfectie veroorzaken. Dit wordt ook wel kruisbesmetting genoemd.

Kusumaningrum heeft uitgezocht dat de drie belangrijkste ziekteveroorzakers, campylobacter, salmonella en staphylococcus aureus, lang genoeg in leven blijven om van het aanrecht naar voedsel te kunnen overspringen. De bacteriën komen vooral voor op rauw vlees en kip. Het is daarom belangrijk om rauw en bereid voedsel apart te houden.

Schoonmaken

De consument kan met een aantal eenvoudige maatregelen, waaronder handen wassen, de meeste gevallen van besmetting en ziekte voorkomen. Spoel het vaatdoekje na gebruik altijd goed uit, wring het uit en hang het op om het te laten drogen. Pak elke dag een verse vaatdoek en was het vuile doekje in de wasmachine op ten minste 60 graden Celsius met een totaalwasmiddel. Gebruik het vaatdoekje alleen voor het schoonmaken van bijvoorbeeld aanrecht en tafel en niet voor vuile klussen zoals de vloer, gemorst lekvocht van vlees, melk of de snuit van de hond. Voor vuile klussen is keukenpapier geschikt.

Een zogenaamd wonderdoekje van microvezels maakt niet beter schoon dan een 'gewoon' badstof vaatdoekje. Ook het gebruik van bacteriedodende schoonmaakmiddelen heeft geen extra effect. De enige doeltreffende methode is elke dag een schone vaatdoek te gebruiken en om het schoongemaakte gedeelte zo snel mogelijk droog te maken.

Jong geleerd

Kusumaningrum promoveert op 15 september 2003 aan de Wageningen Universiteit op een onderzoek naar de groei en verspreiding van ziektekiemen in de keuken. Het is het eerste onderzoek naar gezondheidsrisico's in de keuken. De promovenda pleit ervoor dat kinderen zo jong mogelijk les krijgen in keukenhygiëne. Het Voedingscentrum vindt dit ook belangrijk en heeft daarom onder andere het spel Bac-Vechten ontwikkeld.

het spel Bac-Vechten



alle dossiers over voedselveiligheid op gezondheid.be

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram