Ontdooien: zo hoort het.

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 9 reacties
123-gehakt-diepvr-vlees-170-01.jpg

dossier De bewaartijd van producten wordt behoorlijk verlengd door ze in te vriezen. Maar een product is ook hierdoor niet onbeperkt houdbaar. Diepvriezen zet de bederfbevorderende factoren op een laag pitje maar schakelt ze niet definitief uit. Zodra de temperatuur stijgt tijdens het ontdooien, ontwaken de micro-organismen uit hun schijndood en kunnen de enzymen en andere biologische processen hun afbraakwerk opnieuw versneld verder zetten. Correct ontdooien is dus belangrijk om problemen van voedselvergiftiging te vermijden.

Ontdooitips

- Ingevroren groenten worden best direct gekookt, zonder ze eerst te laten ontdooien.

- Diepgevroren vlees of vis moet worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.

- Een praktisch nadeel van het ontdooien in de koelkast is dat het langzaam gaat. Leg het vlees of de vis daarom al de avond voor het wordt bereid vanuit de diepvriezer in de koelkast.

- Wanneer het product wordt ontdooid in de magnetron moet het meteen daarna ook worden bereid.

- Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht of drip vrij. Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest. Vochtverlies betekent ook verlies aan voedingsstoffen, smaak en kwaliteit.

- Leg bevroren vlees of vis altijd op een bord of in een bakje om te voorkomen dat de drip in de koelkast of de magnetron lekt en zo mogelijk andere voedingsmiddelen besmet. Dek het geheel af zodat het vlees zelf ook niet kan worden besmet vanuit de omgeving.

- Spoel na het ontdooien de drip van het bord af met heet water en spoel ook de gootsteen na.

- In de huishoudkeuken is alleen door en door verhitten (tot 75°C in de kern) effectief om bederfbevorderende micro-organismen en enzymen uit te schakelen en te inactiveren.

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 13/09/2004 , bijgewerkt op 01/11/2015

9 reacties

Ontdooien: zo hoort het.

door anoniem, 24 October 2015 om 07:53

Hou bevroren garnalen max 10 dagen in de vriezer.Daarna gaat de kwaliteit sterk achteruit

duurtijd ontdooien

door anoniem, 15 May 2013 om 14:57

In diverse publicaties stelt men dat ontdooide producten binnen de 48 uur dienen verwerkt. Bestaat er een maximale ontdooitijd voor een levensmiddel?

Ontdooien: zo hoort het.

door veerle gevaert, 28 May 2012 om 11:05

Hoelang bewaren vetten zoals margarine en vloeibare Becel na een stroompanne van de koelkast waarvan de temperatuur opgelopen is tot 20°? Hoelang bewaart ontdooide margarine (Planta)?

BROOD

door Eddy, 19 November 2003 om 03:00

heeft u nog tijd en gelegenheid om een geurende ontbijttafel klaar te zetten?Zelf ben ik al 27 jaar een warme bakker en weet maar al te goed de waarde te aprecieren van een deugdelijk stuk brood maar warm?Recht uit de oven,heerlijk,maar de gevolgen,neem een ( echt vers) stuk brood en knijp er op,dan zul e zien dat verandert in een deegsoort waar je maag ook wat aan heeft.Problemen met brood,even vergelijken met onze Nederlandse buren,daar blijft het brood een week beschikbaar,maar is het nog te vreten?(eten)volgens vlaamse normen niet.In elk huishouden moet de regel gelden,trek je plan met wat je in huis hebt.Pistolees,broodjes,een frans brood(bbq),als de gasten wat later zijn,maak dat je een zeer hete oven klaar hebt staan,gooi de boel erin gedurende 100 seconden en je hebt je vers brood op tafel.

bevroren brood

door anoniem, 16 October 2003 om 17:53

Als je in een klein dorp woont met maar 1 baker heb je soms geen keus om brood in te vriezen en die op te eten. als je geen auto hebt je afgelegen woond heb je gewoon geen keus.

bekijk alle 9 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub