Verbod pesticiden vanaf 2015

Laatst bijgewerkt: December 2014 | 3 reacties
123-werk-tuin-pesticid-gif-natuur-170_10.jpg

tips Vanaf 1 januari 2015 geldt voor alle openbare diensten een verbod op het gebruik van pesticiden. Pesticiden kunnen dan enkel nog gebruikt worden onder specifieke voorwaarden na het doorlopen van een procedure.

• Dit verbod geldt ook voor scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en zorginstellingen. Ze mogen dus geen pesticiden gebruiken in de tuinen, op de speelplaatsen, parkeerplaatsen enzovoorts.

Trottoirs en bermen zijn ook openbaar domein. Ook als het onderhoud ervan door de bewoner of beheerder van het gebouw gebeurt, moet dit pesticidenvrij. U mag dus geen pesticiden gebruiken op de stoep voor uw huis.

• Voor private sportterreinen, private recreatiedomeinen en verharde (bedrijfs)terreinen groter dan 200 m geldt geldt een minimumgebruik. Dit houdt in dat het pesticidengebruik moet dalen en dat pesticiden alleen pleksgewijs mogen toegepast worden. Waar het kan, moet gekozen worden voor niet-chemische alternatieven. Als een terrein (her)aangelegd wordt, moet het ontwerp getoetst worden aan een pesticidenvrij beheer. Het doel is dat al van bij het ontwerp van terreinen rekening gehouden met een pesticidenvrij beheer.

• Binnen een zone van minstens 6 meter langs een waterloop, is het verboden om pesticiden te gebruiken.

• Als u binnen een bepaalde afstand woont van een zone waar grondwater wordt gewonnen voor de productie van drinkwater, dan is het gebruik van pesticiden verboden.

Particulieren mogen alleen pesticiden gebruiken als zij
- de voorschriften op de verpakking strikt volgen
- alleen biociden gebruiken die erkend zijn door de federale overheid
- alleen gewasbeschermingsmiddelen die erkend werden voor amateurgebruik (met een G in het erkenningsnummer).

Pesticiden omvatten de gewasbeschermingsmiddelen en de biociden. Bekende voorbeelden van gewasbeschermingsmiddelen zijn de herbiciden (tegen ongewenste planten), fungiciden (voor het doden van schimmels) en insecticiden (tegen ongewenste insecten). Voorbeelden van biociden zijn rodenticiden (voor het doden van knaagdieren, zoals ratten ) en algiciden (tegen groene aanslag).

bron: www.zonderisgezonder.be
verschenen op : 30/12/2014

3 reacties

Verbod pesticiden vanaf 2015

door anoniem, 24 May 2015 om 18:46

Had afspraak met buur om zijn braaliggend perceel zelf te behandelen met bosmaaier ipv pesticiden omdat ik daar heel ziek van ben. Mijnheer toch opnieuw met veel machtsvertoon vorige week terwijl hij wist dat ik er ziek van ben! Echt chandalig, in Stekene.

Verbod pesticiden vanaf 2015

door anoniem, 30 December 2014 om 17:54

wonen vlak naast een een veld van taxus waar jaarlijks 3x pesticiden worden gebruikt en dat vijf meter van onze groentetuintjes kan dit zo maar groetjes

Verbod pesticiden vanaf 2015

door Bodyn Lieven, 30 December 2014 om 11:16

Hopelijk komt er ook een verbod in de land-en tuinbouw om grachten en graskanten langs de weg niet meer dood te spuiten tot de wettelijke afstanden , daar zou ook mogen controle zijn , bij ons gebruiken ze de landwegen tot 20cm van de weg.

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt