Wat zijn dioxines?

Laatst bijgewerkt: december 2014
123-doos-eieren-170-11.jpg

nieuws Dioxines zijn stoffen met kankerverwekkende eigenschappen. Ze komen via het milieu in het voedsel terecht. Dit zijn echter zeer kleine hoeveelheden. Alleen grote hoeveelheden dioxines zijn schadelijk voor de gezondheid. Met een gevarieerde voeding is het risico op een te hoge inname in Nederland zeer klein.

Hoe komt dioxines in eieren?
Wanneer kippen voer van de grond pikken, krijgen zij ook grond binnen. Dat is vermoedelijk de belangrijkste oorzaak voor de verhoogde gehaltes. Eerder onderzoek heeft laten zien dat zelfs relatief lage gehaltes aan dioxines in de grond al kunnen leiden tot verhoogde gehaltes in eieren. Het gaat dus niet om sterk vervuilde grond maar om de veralgemeende milieuverontreiniging.

Tips om het dioxinegehalte te verlagen
Door regelmatige consumptie van eieren met hoge gehaltes kan de maximaal toelaatbare inname van dioxines worden overschreden. Bij langdurige overschrijding zijn risico’s voor de gezondheid niet uit te sluiten. Als consumenten zich houden aan het voedingsadvies om gemiddeld drie eieren per week te eten, is het gezondheidsrisico voor de consumptie van eieren van hobbykippen verwaarloosbaar klein.

De onderzoekers bevelen aan om gerichte acties te ondernemen om de opname van dioxines door kippen te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door:
- de grond in en rond de ren vervangen door schone grond of zand.
- Tegels aanbrengen is ook een optie.
- Belangrijk is om het kippenhok regelmatig te verschonen.
- dieren voeren vanuit een bak in plaats van het voer uit te strooien op de grond.
- stookplaatsen weghalen uit (de buurt van) de kippenren.

Meer informatie

www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2014/Resultaten_onderzoek_naar_dioxine_in_eieren_bekend
www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/rikilt/show/Eieren-van-hobbykippen-bevatten-soms-hoge-gehaltes-dioxines.htm
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram