Kinderen eten niet graag 'brokjes'

123-peuter-baby-eten-stoel-170_07.jpg

nieuws De textuur van voedsel bepaalt, veel meer dan smaak en kleur, of jonge kinderen hun eten laten staan of niet. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht bij kinderen tussen 2,5 en 4 jaar. De wetenschappers willen op basis van het onderzoek ouders adviseren om vroeg te beginnen met kinderen te laten wennen aan verschillende voedseltexturen en niet alleen te variëren met smaken.

Bijna de helft van de kinderen tussen vier maanden en twee jaar is volgens hun ouders een kieskeurige eter. Dat is niet zonder gevaar, want als kinderen bepaalde voedingswaren weigeren te eten, kunnen ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen of niet gevarieerd genoeg eten. Bovendien kan dat ervoor zorgen dat de kinderen op latere leeftijd met eetproblemen afrekenen.
De wetenschappers lieten kinderen van 2,5 en 4 jaar eerst roze yoghurt met frambozensmaak eten, waarvan ze op voorhand hadden vastgesteld dat de kinderen dit lekker vonden. Tijdens het experiment pasten ze vervolgens de kleur van de yoghurt aan zonder de frambozensmaak te veranderen. Maar of de yoghurt er nu roze, blauw of groen uitzag, had geen effect op hun eetgedrag.

Toen de onderzoekers vervolgens de smaak van de roze yoghurt in appel of citroen veranderden, bleek ook dat geen invloed te hebben op het eetgedrag van de kinderen. Maar veranderden ze de textuur door stukjes framboos of frambozenpulp aan de yoghurt toe te voegen, dan lieten de meeste peuters de yoghurt staan.
Op basis van deze bevindingen geven de wetenschappers het advies om kinderen al vroeg te laten wennen aan verschillende structuren in de voeding. Het onderzoek toont aan dat het belangrijk is om niet alleen te variëren in smaak, maar ook in de textuur. Babyvoeding is er bijvoorbeeld in tal van smaken, maar dat is bijna altijd in de vorm van een soort puree. Om de acceptatie van nieuwe voedingsmiddelen bij kinderen te vergroten zou het juist goed zijn om af te wisselen in textuur. In het vervolgonderzoek zullen de onderzoekers gaan bestuderen of de resultaten ook gelden voor het eten van groentes.


Laatst bijgewerkt: december 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram