Wat kan je doen bij problematisch internet- of gamegedrag?

123-p-m-stress-werk-computer-170-2.jpg

nieuws Af en toe gamen om te ontspannen is niet erg, maar zorg dat je ook op andere manieren ontspanning vindt of omgaat met stress. Voor sommige mensen neemt internetten of gamen zoveel tijd in beslag dat het ten koste gaat van andere activiteiten en sociaal isolement in de hand werkt.

Hoe kan je je gamegedrag onder controle houden?

• Je gamet langer dan je eigenlijk wilt. Je neemt jezelf bijvoorbeeld voor om een uurtje te gaan gamen en merkt na afloop dat je de hele avond achter de computer hebt gezeten. Of je wil op tijd gaan slapen en uiteindelijk lig je toch pas laat in bed. Als je dit soort gedrag herkent, dan dreigt jouw gamegedrag uit de hand te lopen.

• Noteer hoe lang je elke dag gamet en hoeveel tijd je aan andere activiteiten (werk, sport, sociale activiteiten, hobby's, ...) besteedt. Het is moeilijk te zeggen wanneer je te veel gamet. Maar elke dag bijvoorbeeld vier uur gamen is te veel: je komt dan te weinig toe aan andere belangrijke dingen in het dagelijks leven. Als de rest gewoon genoeg tijd en aandacht krijgt, is twee uur per dag gamen niet slecht. Als je inzicht hebt in jouw dagdeling, kan je ervoor zorgen dat jouw dagindeling meer in balans komt.

• Vraag eens aan mensen in je omgeving wat ze vinden van jouw gamegedrag. Heb je het gevoel dat je jouw vrienden of familieleden verwaarloost of te weinig ziet?

• Bedenk van te voren hoe lang je wilt spelen, met een concrete speeltijd of eindtijd, en hou je daaraan. Deel dit eventueel mee aan je medespelers. Zo weten zij ook waar ze aan toe zijn en het helpt jou om na dat rondje af te sluiten.

• Leer neen te zeggen wanneer je oproepen krijgt om te gamen. Misschien helpt het om in je telefoon standaard antwoorden klaar te zetten als er een oproep komt om te spelen of om door te spelen.

• Weten waarom je gamet kan helpen om het gamen binnen de perken te houden. Veel alleen thuis zijn kan bijvoorbeeld een risico vormen of een verleiding zijn. Geen sociale controle, niemand die een beroep op jou doet of alle tijd hebben, vergroten de kans dat je meer gamet dan je eigenlijk zou willen.

• Probeer een paar dagen per week niet te gamen. Stel bijvoorbeeld een of twee avonden per week in als jouw vaste game-avond. Bespreek dat met de mensen met wie je gamet en laat je omgeving weten dat die game-avond voor jou is, maar dat je op andere avonden wel kunt en wilt afspreken.

• Het geeft rust als je zorgt dat werk en klussen af zijn voordat je gaat gamen. Zo voorkom je ook dat als je langer doorgaat, er dingen blijven liggen.

• Neem iedere tien minuten een micropauze van twintig seconden (leg je handen op je schoot en kijk in de verte). Neem ieder half uur een minipauze van een paar minuten. Neem na twee uur gamen een pauze van tien minuten. Zit niet langer dan zes uur per dag achter je scherm. Met een laptop of tablet is dit zelfs niet langer dan twee uur.

• Stop uiterlijk een halfuur voor je gaat slapen met gamen. Als je gamet ben je extra alert en geconcentreerd. Je slaapt beter als je een half uur van te voren ontspant zonder naar beeldschermen te kijken.

• Heeft of krijg je klachten als hoofdpijn of rugpijn, stop dan direct met gamen en ga bewegen.

Game-check De Nederlandse Mirro Stichting ontwikkelde een online zelfhulpprogramma voor gamers die nadelen beginnen te ondervinden. Game-check wil helpen bij het zelfstandig herkennen en aanpakken van mogelijke problemen. Deze module zorgt dat je stilstaat bij je gamegedrag. Wat levert gamen jou op? Wat kost het? Hoe hou je het leuk? Met behulp van oefeningen en tips ga je bewuster kijken naar je gedrag en kan je leren hoe je de controle behoudt. Thema’s die aan orde komen zijn: minder tijd en aandacht hebben voor werk of vrije tijd, langer gamen dan je eigenlijk wilt, gamen krijgt een andere functie en het verlies van sociale contacten. Het eerste en laatste onderdeel van de module bevatten een start- en eindmeting. De startmeting is bedoeld om je een idee te geven van jouw huidige situatie. Hoe is je balans? Als je de module hebt afgerond kan je jezelf bij de eindmeting nogmaals testen. Is er verbetering te zien, of kan je op onderdelen nog meer oefenen? www.game-check.mirro.nl

Lees ook: Wanneer wordt gamen een probleem?

Waar kan je terecht voor hulp? Als jij (of je ouders) het gevoel hebt dat jouw internet- of gamegedrag uit de hand loopt en je het zelf niet meer kunt oplossen, dan heb je misschien professionele begeleiding nodig. Een behandeling ondersteunt jou om het evenwicht te herstellen tussen je game-activiteiten en je activiteiten in het dagelijkse leven buiten gamen. Je krijgt inzicht in je gamegedrag en traint vaardigheden die nodig zijn om verantwoord met games te kunnen omgaan. Ook partners en ouders van iemand die te veel speelt, kunnen bij deze centra terecht.

• De Druglijn

www.druglijn.be

078 15 10 20

• CGG Vagga-verslavingszorg - Boomgaardstraat 7, 2018 Antwerpen - 03/285 95 60

• Limburg CAD Limburg - Salvatorstraat 25, 3500

   Hasselt - 011/27 42 98

• Oost-Vlaanderen CGG Eclips CAT - Lange Violettestraat 84, 9000 Gent - 09/233 58 58 CGG Waas en Dender - Antwerpse Steenweg 187 bus 1, 9100 Sint- Niklaas 03/760 00 50 - Koning Albertstraat 14,9200 Dendermonde 052/21 79 88

• Vlaams-Brabant CGG VBO - Vaartkom 31, 6e verdiep bus 1, 3000 Leuven - 016/85 79 79 Psychiatrische Kliniek Broeders Alexianen - Liefdestraat 10,3300 Tienen - 016/80 75 11 • West-Vlaanderen CGG Noord-West Vlaanderen - Langestraat 113, 8000 Brugge - 050/34 24 24

Meer info

www.druglijn.be

www.cadlimburg.be

www.gameverslaving.nl

gameadviesopmaat.nl


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram