Nieuwe urinetest spoort prostaatkanker beter op

Laatst bijgewerkt: December 2011 | 1 reacties
labo-werken.jpg

nieuws Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen hebben een nieuwe test ontwikkeld om prostaatkanker in een vroeg stadium op te sporen. Het gaat om een urinetest, die betrouwbaardere resultaten geeft dan de bloedtest waarmee de PSA-waarde wordt gemeten. PSA staat voor prostaat specifiek antigen. Een te hoge waarde is een aanwijzing voor prostaatkanker. Deze test is echter weinig betrouwbaar. Slechts 20% van de mannen met een te hoge PSA-waarde, zou inderdaad prostaatkanker hebben.
De urinetest spoort een stukje erfelijk materiaal (RNA) op dat correspondeert met het gen PCA3. Van de honderd mannen die positief op deze test reageren, hebben 84 prostaatkanker en 16 niet. Er lopen nog internationale studies om het gebruik van de nieuwe test in de praktijk te bestuderen. Als die de huidige resultaten bevestigen, kan de test naar verwachting binnen twee jaar worden ingevoerd.

zie ook artikel : Prostaatklachten: deel 3. Prostaatkanker

bron: European Urology, juli 2003
verschenen op : 06/09/2003 , bijgewerkt op 22/12/2011

1 reacties

Nieuwe urinetest spoort prostaatkanker beter op

door schautteet.pros, 17 June 2012 om 15:18

Kan aan de hand van de siemens multistix5 een informatief relevant qua prostaat bekomen worden ; deze test blood-glucose-protein-nitiet-en leucocytes; zo vermoed ik dat bij bloedsporen er toch iets met de prostaat of blaas verkeerd gaat?

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt