ad

Leven met psoriasis: tips om de klachten te verminderen.

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-psoriasis-voet-12-17.jpg

nieuws Leven met psoriasis: tips om de klachten te verminderen

Psoriasis is een niet-besmettelijke chronische huidontsteking. Soms zijn ook de gewrichten aangetast. Ongeveer 2 à 3 % van de bevolking lijdt aan de ziekte.
Typische symptomen van de ziekte zijn scherp begrensde roodachtige vlekken op de huid die zijn bedekt met hardnekkige zilverwitte schilfertjes. Ze komen vooral voor op de hoofdhuid, de knieën en de ellebogen. Ook de borst, de rug en de bovenste en onderste ledematen worden frequent aangetast. Psoriasis kan ook op andere lichaamsdelen verschijnen. De aandoening kan beperkt blijven tot enkele vlekjes, of grote delen van het lichaam bedekken. Ook de teen- en vingernagels kunnen door de ziekte aangetast worden.

Psoriasis wordt dikwijls voor het eerst zichtbaar rond de puberteit, maar kan op elke leeftijd beginnen. Het verloop is onvoorspelbaar. Periodes van betrekkelijke rust wisselen af met opstoten.
Psoriasis is ongeneeslijk, maar de klachten kunnen, afhankelijk van de ernst, relatief goed behandeld worden met een aangepaste behandeling met zalf, geneesmiddelen, lichttherapie enzovoorts.

U kunt ook zelf heel wat doen om de klachten onder bedwang te houden door uitlokkende factoren te vermijden en uw huid goed te verzorgen.

Uitlokkende factoren vermijden

• Verwonding en irritatie van de huid
Na een verwonding van de huid kan enige tijd later een psoriasisplek ontstaan. Men noemt dit het Köbner-fenomeen. Het kan gaan om een schram, een brandwonde, huidinfecties, enzovoorts.
Ook huidirritatie door bv. chemische producten, sommige cosmetica, voortdurende wrijving of schuren, prikkelende of nauw aansluitende kleding, veel zweten, enzovoorts kan de psoriasis verergeren.
Huidbeschadiging kan ook een gevolg zijn van overmatig krabben bij jeuk. De huid koelen met bijvoorbeeld een vochtige zakdoek of een in zout water gedrenkte zakdoek op uw huid helpt tegen jeuk. Hou uw vingernagels alleszins kort en draag 's nachts eventueel katoenen handschoenen.

• Bepaalde geneesmiddelen
Bepaalde medicamenten kunnen psoriasis doen ontstaan of verergeren. De bekendste zijn lithium, bloeddrukverlagers (bèta-blokkers en remmers van het angiotensine-converterend enzym), antimalariamiddelen, interferon en sommige pijnstillers en ontstekingsremmers.

• Stress
Stress is eveneens een uitlokkende factor. Dat gebeurt vooral bij psoriasispatiënten die veel piekeren over hun aandoening en bij degenen die veel last hebben van de jeuk en als gevolg daarvan gaan krabben. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan.

• Infecties
Bepaalde bacteriën zoals streptokokken, die een keel- of urinewegontsteking en andere ontstekingen kunnen veroorzaken, kunnen psoriaris uitlokken of verergeren. Vooral bij kinderen kan een keelontsteking een specifieke vorm van psoriasis, 'psoriasis guttata' of 'druppelpsoriasis' uitlokken. Vaak verdwijnen de plekjes weer als de infectie achter de rug is. Ook een infectieziekte als griep kan het beloop van psoriasis ongunstig beïnvloeden. Laat u daarom het best elk jaar inenten tegen de griep.

• Alcohol, roken
Roken en teveel alcohol drinken zijn mogelijk een extra risicofactor bij psoriasis patiënten.

• Koude en droogte
Bij veel mensen treedt in de winter verergering van de klachten op. Dit komt door een combinatie van droge lucht, binnenverwarming, wind, koude temperaturen, dikke kleding en minder zonlicht. In de zomer kan intensieve airconditioning de huid ook uitdrogen.

Huidbescherming en –verzorging
Psoriasis vraagt niet alleen een behandeling met geneesmiddelen, u moet ook uw huid goed beschermen en verzorgen.

• Hydraterende crème
Een goede basiszalf houdt de huid soepel en zorgt dat die niet uitdroogt. Laat u bijstaan door uw dermatoloog in de juiste keuze van een onderhoudszalf.
Gebruik in de winter meer hydraterende crèmes en zalfjes. Breng ze in een voldoende dikke laag aan op de nog vochtige huid.

• Cosmetica
Vermijd parfums en geparfumeerde producten die alcohol bevatten, want deze kunnen de huid irriteren.
Indien u cosmetica gebruikt, is het goed eerst een beetje uit op een onzichtbare plek gezonde huid aan te brengen Wanneer de huid na 1 of 2 dagen niet heeft gereageerd, kunt u het product in het gezicht uitproberen.

• Zonnecrème
Gebruik in de zon altijd een zonnecrème: blootstelling aan de zon kan de psoriasis verbeteren, verbranding verergert echter de aandoening.

• Douche en bad
Warm water (> 35°C) droogt de huid uit en beschadigt de beschermlaag, wat psoriasis kan verergeren. Daarom mag u uw huid niet te lang blootstellen aan warm water tijdens het douche en vooral niet in bad.
- Douche niet dagelijks. Sta niet te lang onder de douche en gebruik geen te warm water (30-32° C).
- Gebruik liever geen zeep, maar douche-en badproducten met een neutrale pH waarde (pH=5,5). Gebruik badolie bij het baden.
- Een zoutwaterbad (ong. 500 gr per bad) kan gunstig zijn.
- Ook zemelen (500gr) toevoegen aan het bad is voor sommigen gunstig.
- Uw haar wast u het best met een zachte shampoo die de hoofdhuid niet te veel uitdroogt. Als u veel last hebt van schilfertjes kunt u ook een antiroosshampoo gebruiken.
- Dep uw huid na de douche of het bad voorzichtig droog met een zachte handdoek in plaats van het krachtig droog te wrijven.

• Kleding
Draag lichte en luchtdoorlatende kleding die uw huid niet irriteert door de wrijving. Synthetische kleding hindert de afvoer van zweet.
- Katoen en natuurlijke vezels (linnen, zijde...) genieten de voorkeur. Vermijd wol (zeker op blote huid) omdat dit de huid kan irriteren.
- De kleding mag niet strak zitten, vooral niet aan de taille.
- Gebruik geen wasverzachter.

Meer info:
www.psoriasis-vl.be
www.psorinfo.be
www.dermatoloog-mestdagh.be/psoriasis/
www.psoriasis.nl
www.psoriasis.org
www.aad.org
www.worldpsoriasisday.com/
ad


pub